Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 18:56

УНС: Да одговарају особе које су Ани Лалић претиле смрћу

Удружење новинара Србије протестује због претњи смрћу које је добила новинарка и председница Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ана Лалић и тражи да надлежни органи пронађу одговорне.
Ана Лалић је за Дневник, који је емитован на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << телевизији Нова С, коментарисала изградњу цркве близу Штранда у Новом Саду и рекла да се "пита да ли је место једном сакралном објекту на улазу у купалиште, где се људи шетају у купаћим и јапанкама“.
Након тога, Ани Лалић су на приватни и пословни телефон стигле бројне претеће поруке, међу којима је и претња да ће “бити заклана у центру Новог Сада“.
НДНВ је ове претње пријавио тужилаштву за високотехнолошки криминал.
УНС истиче да новинари имају право да свој став изнесу и у текстовима који припадају аналитичким новинарским жанровима, и давањем изјава својим колегама, а да сви који нису сагласни са тим ставом могу одговорити у коментару, аргументовано, без претњи и увреда.
УНС подсећа да Кривични законик у члану 138 предвиђа строже казне за угрожавање сигурности новинара претњом “да ће напасти на живот и тело“. За ово дело предвиђена је казна од шест месеци до пет година затвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.