Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 17:37

Испитивањем вештака настављено суђење за надрилекарство

У Првом основном суду у Београду је испитивањем вештака настављено суђење О. М. и Ј. Т. поводом оптужби да су неовлашћено предузимале естетске захвате на пацијентима.
Вештак пластичне и реконструктивне хирургије Светлана Весановић навела је да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је оштећена К. М. задобила дубоке опекотине другог Б и трећег степена по носу.
Весановићева је навела и да је оштећена има некрозу коже тамно браон боје на носу, што је утврдила путем фотографија.
Најпре је исправила неколико грешака које је имала на свом налазу, док је адвокат одбране Ирина Боровић истакла да је медицинска документација непотпуна и да сумња у аутентицност фото документације која је накнадно пристигла.
Боровићева тврди да је недопустиво да фотографије које су достављале оштећене буду предмет вештачења и да то буде кључно за вештачење, због чега је ставила суду предлог за издвајање фотографија које су накнадно достављене.
Током данашњег суђења које је трајало четири сата, стручни саветник којег је ангажовала одбрана није стигао да поставља питања вештаку.
Следеће суђење заказано за 15. мај На следећем суђењу, које је заказано за 15. мај, требало би да се настави испитивање вештака.
Оптужним предлогом оптужене се терете да су починиле тешко кривично дело против здравља људи у саизвршилаштву на штету 18 оштећених пацијената.
У саопштењу тужилаштва се прецизира да се проширеним оптужним предлогом О. М. и Ј. Т. терете да су од јануара 2020. године до 6. фебруара прошле године салону "Таyас" изводиле хируршке процедуре и то инванзивном применом средства "O2 No Needle Mesotherapy - Beauty machine - Skin energy Activation Instrument", уз коришћење инјекција локалне анестезије ''лидокаин-хлорид“ које је давала окривљена О. М, а због чега је 18 пацијената имало тешке телесне повреде.
Тужилаштво је предложило суду да након одржаног главног претреса О. М. осуди на пет година затвора, а њену помоћницу Ј. Т. на казну затвора од годину и по дана.
Пре проширења оптужења тужилаштво је тражило за О. М. три године затвора, а за Ј. Т. годину дана.
Оне се такође терете да су од 1. маја 2020. године до 1. марта прошле године у нерегистрованом "медицинско-естетском центру Таyас" у Београду у улици Дриничкој бр. 08 неовлашћеном и неправилном употребном средства "плазма пен" проузроковале трајна оштећења на третираним деловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог и трећег степена.
Истовремено су користиле инјекције локалне анестезије које нису одобрене ("лидокаин - хлорида"), које су биле ризичне по живот оштећених у случају алергијске реакције, а због непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примене уређаја "плазма-пен" због коришћења струје.
О. М. је након хапшења на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надрилекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу.
У својој одбрани пред тужиоцем она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.