Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 15:48

Стано: Београд и Приштина да почну да спроводе оно на шта су се обавезали

До сада није урађено много тога, рекао је портпарол Европске комисије Петер Стано, истакавши да би и Београд и Приштина требало да почну да спроводе оно на шта су се обавезали у оквиру дијалога.
Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да у оквиру дијалога Београда и Приштине није много тога урађено на спровођењу преузетих обавеза и нагласио да је приоритет ЕУ да обе стране почну да спроводе оно на шта су се обавезали.

Стано је на брифингу за медије у Бриселу нагласио да ЕУ никада унапред не најављује агенде за било какве предстојеће састанаке у оквиру дијалога Београда и Приштине, било да је реч о састанку на нивоу главних преговарача или на високом нивоу.
"Могу рећи само да, нажалост, није много тога урађено на примени због ставова обе стране. Наш главни приоритет је да (стране) почну да спроводе у доброј вери оно на шта су се обавезале", поручио је Стано.
Нагласио је да је приоритет осигурати да примена споразума почне што је пре могуће, али да ЕУ не може да улази у детаље и коментарише процедуре и појединачне кораке у оквиру дијалога.
"Чекамо коначан извештај о Бањској" Стано је нагласио и да није на ЕУ да коментарише сваки појединачни састанак које чланови српске администрације имају са различитим људима.
Када је реч о догађајима у Бањској, рекао је да ЕУ чека коначан извештај истраге како би утврдила чија је одговорност, а да такав извештај за сада, како је рекао, нису видели у Бриселу.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак недавно је, након састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, најавио да ће наредних дана сазвати састанак главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.