Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 10:16

Блага победа десног центра на изборима у Португалији, мањинска влада извесна

Португалски десни центар остварио је тесну изборну победу над социјалистима, али са малим шансама да формира већинску владу. Лидер Социјалстичке партије најавио да ће предводити опозицију у парламенту.
Социјалистичкa партијa (ПС) и Демократскi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << савез десног центра освојиле су око 29 одсто гласова на изборима у Португалији. Блага предност оомгућила је десници да добије 79 места у парламенту само два више од социјалиста од укупно 230 посланичких мандата.

Лидер Демократског савеза Луис Монтенегро рекао је присталицама да су Португалци гласали за промене.
Само крајње десна партија "Доста“ може да се похвали несумљивим успехом.
Пет година након што је пробила у португалску политику, странка коју предводи бивши фудбалски стручњак Андре Вентура обезбедила је 18 одсто гласова и 48 места у скупштини..
Политички коментатори оцењују да се Португалија суочава са најподељенијим парламентом од краја диктатуре пре пола века.

Десет милиона Португалаца имало је прилику да гласа на ванредним изборима у недељу, четири месеца након што је социјалистички премијер Антонио Коста поднео оставку због оптужби за корупцију, иако никада није именован као осумњичени.
Педро Нуно Сантос који је замено Косту као први човек социјалиста признао је победу, најављујући да ће предводити опозицију, обновити странку и покушати да поврати подршку оних Португалаца који су незадовољни ПС.
Луис Монтенегро поручио је својим присталицама да је сада уверен да ће председник Португалије дати задатак десном центру да формира следећу владу.
Мањинска влада реална опција Извесно је да две највеће странке неће наћи довољно заједничког језика за формирање владе.
То оставља десном центару могућност да формира мањинску владу, са тешким задатком да у октобру обезбеди подршку за буџет за наредну годину.
После година економске кризе, социјалисти могу да се похвале да су вратили Португалији раст од 2,3 одсто прошле године, иако су прогнозе за 2024. мање ружичасте.
Међутим, плате су ниске, а кирије расту, што је довело до повећаног незадовољства социјалистима.
Бивша председничка кандидаткиња Ана Гомеш сматра да су многи гласачи подржали екстремну десницу јер влада није одговорила на проблеме грађана као што су инфлација и рестрикције у снабдевању водом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.