Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 09:50

Португалци излазе на биралишта, одлучују у ком првацу ће се даље кретати земља

У Португалији се одржавају превремени парламентарни избори на којима ће 10,8 милиона Португалаца одлучивати у ком правцу ће се даље кретати земља. Једно је сигурно - лидер социјалиста Антонио Кошта ће отићи са места премијера, наводи бриселски портал Политико. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Превремени избори су резултат изненадне оставке Антонија Коште након истраге о трговању утицајем прошле јесени, што значи да први пут у девет година његово име неће бити на гласачком листићу.

Анкете показују да су блокови које су формирале десничарске и левичарске странке скоро изједначени и да би крајње десничарска партија Чега могла да буде тас на ваги.
Председник Социјалдемократске партије Луис Филипе Монтенегро више пута је рекао да неће ући у савез са крајњом десницом.
Он је у уторак позвао бираче да осигурају да Португалија добије конзервативну владу тако што ће гласати за његову коалицију уместо за партију Чега.
Међутим, став Монтенегра не искључује формирање владе ако лидер крајне десничарске групе, бивши спортски коментатор Андре Вентура, понуди своју подршку без икаквих уступака.
Вентура са своје стране, тврди да бирачи желе да се договор склопи између свих десних снага.
Друга могућност за Монтенгра била би подршка социјалисте Педра Сантоса, који је рекао да би био спреман да владу десног центра учини одрживом зарад стабилности земље.
Ако уместо тога социјалисти добију највише гласова, очекује се да ће се остатак португалских левичарских партија удружити око мањинске владе коју предводи Сантос.
Монтенегро је изјавио да неће покушати да формира владу ако његова партија не победи.
Он није експлицитно пристао да узврати на Сантосову понуду и пружи подршку будуц́ој мањинској влади социјалиста.
Ниједан од кандидата на овим изборима не размишља о могућности одржавања поновљених избора, што значи да ће у блиској будућности Португалија вероватно морати да живи са оштро подељеним парламентом и крајњом десницом са којом нико званично не жели да сарађује.
Под претпоставком да један од блокова успе да формира мањинску владу, усвајање закона биће сложено, наводи Политико.
Монтенегро је изјавио да ће, ако он не буде премијер, бити отворен за преговоре о кључним законима попут годишњег буџета од случаја до случаја.
Сантос је на сличан начин наговестио да ће бити отворен за дијалог зарад стабилности земље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.