Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 17:36

Влада формирала Радну групу за Меморијални центар посвећен жртвама у Рибникару

Влада Србије усвојила је Одлуку о образовању Радне групе за Меморијални центар у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.
У саопштењу после седнице Владе наводи се да је то учињено на захтев >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << породица убијених.
Породице су формирале и мултидициплинарни тим који ће спровести опсежне консултације и припремити препоруке и предлоге конкретних мера ради успостављања Меморијалног центра, његовог програмског рада, формулисања услова међународног идејног архитектонског конкурса и избор најбољег решења за тај центар, напомиње се у саопштењу.
Радна група је у обавези да ове препоруке и мере имплементира и спроведе кроз своје ресоре и да их затим предложи Влади на усвајање.
Задатак Радне групе је, како се наводи, и да усмерава и усклађује активности на успостављању Меморијалног центра и да у односу на потребе породица жртава злочина и шире заједнице, а на основу спроведеног поступка опсежних консултација, добијених информација и сагледаних околности, сачини препоруку на који начин би требало развијати, неговати и промовисати културу сећања, врлине емпатије, толеранције, међусобног уважавања и дијалога.
Треба и да у ту сврху предложи конкретне мере које би требало предузети поводом успостављања Меморијалног центра и осмишљавања комеморација и програмских садржаја.
Том одлуком Влада Србије прецизирала је да се до доношења урбанистичког, архитектонског и грађевинског решења за Меморијални центар и уређења нове амбијенталне целине, у целости изузима из употребе за обављање просветне делатности парцела на којој је Огледна основна школа "Владислав Рибникар" у улици Kраља Милутина број 10 у Београду.
Истовремено, Министарство просвете ће обезбедити одговарајуће услове за несметано обављање просветне делатности у тој школи на други начин.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.