Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 16:14

Врање: Избеглице из Украјине обележиле Дан жена

Комесаријат за избеглице и миграције је за Украјинке, смештене у Центру за азил у Врању организовао радионице, базар, добиле су и пригодне поклоне. Обележавање празника у њиховој домовини и у Србији се не разликује много.
Дан жена је у њиховој домовини, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Украјини, био државни празник, то је, каже Антонина Фоменко, једина разлика.

‚‚У школу деца не иду, и државне организације не раде. То је празник као Ускрс, на пример, као Нова година, тај дан се не ради код нас.- Размењују се поклони? - Обавезно, углавном мушкарци женама ,или деца дају, или међу женама, углавном малецки поклони се дају”, прича Антонина Фоменко из Украјине.
И сада припремају честитке, поклоне, за своје сународнице у Центру за азил. Дан жена је за њих празник љубави, посвећен мајкама.
“Исто као у Србији, у Украјини жене имају сва права, а 8. март је празник жене, материнства, празник лепоте, весник пролећа”, наводи Ивана Корњико из Украјине, а њена земљакиња Антонина Фоменко додаје: „И овде прослављамо, мислим нема слободан дан, али деца нам дошла из школе мало раније, деца посебне честитке направе, и ми жене се мењамо и имамо концерт.”
Центар за азил у Врању отворен је за избеглице из Украјине пре две године. Тренутно их је 47-оро , од тога је 25 жена. Већина је у Србији дуго, неке су и пронашле посао, попут докторке и кројачица.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.