Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 21:45

Изливање живе у школи – протоколи поштовани, рад са опасним хемикалијама само у "капели"

У мају 2017. на Хемијском факултету евакуисани су студенти када је једном истраживачу испала боца са хемикалијама. У септембру 2019. експлодирао је фрижидер са хемикалијама на Технолошком факултету, због чега је избио мањи пожар. Прошле недеље догодио се инцидент у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лабораторији Хемијске школе на Бановом брду.
У току експеримента у лабораторији средње Хемијско-прехрамбене технолошке школе на Бановом брду, пре десетак дана, из манометра се излила жива. Није сва исцурила, објаснила нам је директорка школе, а и да јесте, то не би могло да буде више од 50 грама, односно 3 кубна центиметра.

Запослени су поступили по предвиђеној процедури. Жива је сакупљена у заштитне посуде, простор је очишћен сумпорном пастом, цинком у праху, детерџентом и водом и сирћентном киселином.
"Ученици су пуштени кући а наставници, помоћни наставници остали да санирају то што се излило. У овој школи раде стручни и компетентни људи, који су стручни не само за предавање деци и за пренос знања на тај начин него и за оно што треба да примене у случају да дође до неких ситуација које нису честе, али су у лабараторијама могуће", каже директорка школе Наташа Парезановић. 
Обавештен је референт за безбедност у школи и Институт за безбедност и здравље на раду. Количине потенцијано опасних материја у школама су минималне и посебно се чувају. Међу њима је и жива, а степен опасности зависи и од тога у ком облику се налази.
"Елементарна жива, о којој је овде реч, опасна је само ако испарава, и то неко дуже време. Неорганска жива је јако опасна ако се прогута, а органска жива је најопаснија и може да се апсорбује и преко коже. Пре него што дође до инцидента важно је истаћи личну заштитну опрему: мантиле, рукавице и наочаре, то је оно што штити ако дође до инцидента. Са опасним хемикалијама радимо у посебно одвојеним деловима лабараторије које се зову 'капеле' које имају посебно јаку вентилацију и стаклене засторе који спречавају да хемикалије изађу ван тог дела 'капеле'", рекао је ванредни професор Хемијског факултета др Душан Вељковић.
Постоји обавеза да се пријави сваки инцидент са опасним материјама.
"Свака општина има надлежни центар за ванредне услове који обавесте централни центар за ванредне услове и онда се прави круг где се врло брзо и на енергичан начин приступа месту где је био акцидент", објашњава директор Института за медицину рада Србије "Др Драгомир Kарајовић" Александар Миловановић.
На Хемијском факултету 2017. године једном истраживачу испала је боца са хемикалијама и зграда је због тога евакуисана.
Две године касније студенти Хемијског факултета и запослени су евакуисани кад је истраживачу испала боца са хемикалијама што је изазвало бурну реакцију са пуно дима.
Један од већих инцидената десио се 2019. на Технолошком факултету, када је експлодирао фрижидер у лабораторији органске хемије.
Нико није повређен, али је материјална штета била велика. Мањих проблема у лабораторијама има често, али их решавају они који ту раде па информације о томе и не дођу до јавности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.