Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 14:39

Косовска полиција упала у апотеке у Митровици и Звечану, лекове износили у џаковима

Службеници косовске полиције и царине одузели су у двема апотекама у Звечану и Косовској Митровици већу количину лекова и других медикамената у вредности од неколико хиљада евра. Српска листа указује да Приштина наставља политику ускраћивања права на лечење, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али и свих осталих права.
У одвојеним акцијама службеници полиције и царине задржали су се око три сата у апотекама, потврдили су РТС-у очевици.
Како наводе, из приватне апотеке “Ореол“ у Митровици изнели су најмање десет џакова лекова.
“Скидали су са рафова све што су могли“, кажу очевици.
Заплењена роба однета је на царински терминал у јужни део Косовске Митровице.
Из полиције су потврдили да су из царине тражили њихову асистенцију приликом провере апотека, како би се утврдило да ли се у њима продају лекови без папира и порекла.
Канцеларија за КиМ: Курти ствара неподношљиве услове живота за Србе Поводом данашњег упада у апотеке, Канцеларија за КиМ је саопштила да се тиме онемогућава ионако отежан приступ лековима, као и њихово снабдевање на северу покрајине. Истичу да је то проблем који погађа све категорије становништва.
"Ово је још један показатељ да уместо деескалације, Курти свакодневно повлачи нове ескалаторне потезе на северу КиМ, посебно како би живот Србима учинио немогућим и тако их натерао да напусте своја вековна огњишта", наводи се у саопштењу.
Додаје се да након изазивања хуманитарне катастрофе укидањем динара и динарског платног промета на Косову и Метохији, Курти сада српски народ на северу КиМ жели да остави и без неопходних лекова и тиме створи неподношљиве услове живота српском народу, што је чинио и претходне две године, бранећи болницама да се снабдеју лековима.
"Док се Куртијеви страначки кандидати баве трговином људима, наркотицима и другим тешким кривичним делима, дотле Курти, да би замаскирао своја недела, спроводи лов на лекове и истовремено девет месеци брани улаз српске робе на простор Косова и Метохије", навела је Канцеларија у саопштењу.
Српска листа: Приштина ускраћује права на лечење Српска листа саопштила је да је режим из Приштине, упадом у апотеке на северу КиМ ускратио лекове деци, старима и свима онима којима су потребни медикаменти, наставио политику ускраћивања права на лечење, као и свих осталих права за Србе на КиМ.
Како се наводи приштински режим на челу са Аљбином Куртијем је, охрабрен пасивношћу међународне заједнице по питању укидања динара и забране уласка српске робе на Косову и Метохији, данас одузео и лекове чиме је испунио све услове за изазивање химанитарне катастрофе у српским срединама на Косову и Метохији пред очима читавог света.
Српска листа подсећа да су купци у тим апотекама били сви грађани без обзира на националност и да је хиљаде српске, али и албанске, бошњачке, ромске, горанске и друге деце излечено лековима из тих апотека.
"Ако знамо да је пролеће период у години када су респираторни вируси најприсутнији међу старима и дечјом популацијом, након ове акције очување здравља и лечење се угрожава за најрањивије категорије становништва. И то није случајно, већ намерно и смишљено ускраћивање права и додатна ескалација ситуације на терену", навела је Српска листа.
Имајући у виду да свих ових година ништа није учинио позитивно за грађане на овим просторима, да није отворио ниједну фабрику, ауто-пут, остало му је, додаје се, да у изборној години сада својим гласачима свакодневно сервира мржњу према Србима и свему што је српско.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.