Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 16:54

Лозница: Зашто су посечене тополе уз реку Штиру?

Комуналне службе у Лозници недавно су посекле стабла тополе уз реку Штиру у центру града, што је наишло на осуде дела грађана. Надлежни поручују да је реч о дрвореду који је стар седам деценија и да је посечен из безбедносних разлога.
Након седам >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << деценија уклоњен је део дрвореда уз реку Штиру. И док је струка изричита да су тополе имале знаке труљења, део грађана се није сложио са тим.

У протеклих неколико дана у Лозници је посечено 29 стабала црне тополе, а засадјено 39, и ако је део грађана данима изражавао негодовање пред нашим камерама нико није желео да говори.
Шумарски инжењери, тврде, да је дрворед захватила бела трулеж, болест која напада унутрашњост стабла. То је, додају, био и разлог све учесталијих ломова грана која се причињавале штету на паркираним аутомобилима у непосредној близини.
"Стабла су била потпуно трула и као таква представљала су пре свега безбедносни ризик за пролазнике, али узгред постојала је опасност проузроковања штете на материјалним добрима", каже Владимир Петровић, директор КЈП "Наш дом".
"Тополе су замењене пирамидалним храстом лужњаком који ће ефекат за овај град имати у визуелном смислу потпуно исти као што су имале и тополе, с тим што је животни век храстова бољи и дужи, што се тиче самог пораста храстова требаће да прође неки период, али знате како не саде се стабла за садашњост, та стабла се седе за будућност нових генерације које долазе", наводи Бранко Милошевић, пејзажни архитекта.
Надлежни поручују да се сваке године у Лозници ради на заштити зелених површина и изградњи нових паркова, а посади 1000 стабала високог дрвећа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.