Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 14:27

Ники Хејли се повлачи из кампање, Трамп у странци остаје без конкуренције

Бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли званично је одустала од своје кампање за председничку номинацију Републиканске странке.
Ники Хејли, једини ривал Доналда Трампа за номинацију унутар Републиканске странке, објавила је да се званично >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << повлачи из кампање.

"Ова одлука је заснована на љубави према нашој земљи", објаснила је Хејли, кратко споменувши и свог републиканског противкандидата.
"На Трампу је да заради гласове оних у Републиканској странци, али и оних грађана који нису у њој. Надам се да ће то и учинити. У најбољем случају, политика је када убедите људе да је ваша ствар исправна, а не када их одвраћате од тога. Ипак, нашој конзервативној политици је потребно више људи", закључила је Хејли.
Олуку је саопштила у Чарлстону, у родној Јужној Каролини, држави у којој је недавно изгубила унутарстраначке изборе.
Супер уторак у знаку Доналда Трампа Одлука о прекиду кампање долази након што је бивши председник САД Доналд Трамп победио на унутастраначким изборима у 14 од 15 америчких савезних држава. Хејли је освојила само 43 републиканска делегата, док је Трамп освојио 764.
"Ники Хејли данас неће објавити да подржава бившег председника Доналда Трампа већ ће га позвати да заслужи подршку гласача који су је подржали током кампање", најавили су за Си-Ен-Ен извори упознати са њеним плановима, непосредно након објављивања исхода избора. 
Тако су указали да јој тај план оставља простор да подржи Трампа уочи председничких избора у новембру.
Бајден и Трамп настављају свој марш ка реваншу избора из 2020. Страначки предизбори одржали су се у највећем броју америчких држава у уторак 5. марта, због чега се ово гласање назива супер уторак.
Током супер уторка, ни Трамп ни Бајден нису успели да осигурају номинације својих странака, али тих 15 држава и Америчка Самоа кандидатима осигуравају више од једне трећине делегата.
Гласови супер уторка омогућиће Бајдену и Трампу да убрзо добију већину делегата, освоје страначке номинације и поново се сусретну на председничким изборима заказаним за новембар.
Трамп: Ово је велика и величанствена ноћ Након објављивања прелиминарних резултата Доналд Трамп је у обраћању окупљенима у летовалишту Мар-а-Лаго рекао да је "ово величанствена ноћ".
"Не зову га супер-уторак без разлога. Ово је велика и величанствена ноћ", рекао је бивши амерички председник коментаришући резултате.
Трамп је осудио Бајденову економску и спољну политику, а посебно однос према имиграцији.
"Учинићемо Америку поново великом, већом него икада раније", поручио је Трамп.
Бајден: Боримо се против Трамповог екстремног плана да нас врати уназад Председник САД Џозеф Бајден саопштио је да су милиони Американаца "јасно чули свој глас" и сугерисао је да гласови у његову корист показују да бирачко тело жели "да се бори против екстремног плана Доналда Трампа да нас врати уназад".
Трамп је "усредсређен на сопствену освету и одмазду", наводи Бајден, и жели да "укине основне слободе попут могућности да жене саме доносе одлуке о здравственој заштити".
Избори заказани за 5. новембар 60. председнички избори по реду Председнички избори у САД биће одржани 5. новембра 2024. године, а грађани САД одлучиваће ко ће од 2025. до 2029. године обављати функцију председника и и потпредседника.
Изборни дан одвија се, према традицији, првог уторка након првог понедељка у новембру, односно, 5. новембра када је реч о овој години, када грађани излазе на изборе, али тада, гласају за делегате у својим савезним државама, који ће представљати конкретну државу на Електорском колеџу, где се заправо бира председник САД.
Укупно 538 електора, према традицији, првог понедељка након друге среде у децембру, окупља се у оквиру Електорског колеџа када дају своје гласове за председника и потпредсеника, којима је потребно 270 гласова електора за победу.
Након тога, на заједничкој седници Сената и Представничког дома САД 6. јануара, потпредседник САД, односно председник Сената отвара сертификате по азбучном реду држава из којих долазе, даје их "казивачима", односно двојици из Представничког дома и двојици из Сената, који пребрајају гласове, а у случају да ни један кандидат не освоји потребну већину, Представнички дом бира председника, а Сенат потпредседника.
Инаугурација, односно дан када председник и потпредседник полажу заклетву и званично почињу са вршењем дужности, одржава се 20. јануара.
То ће бити 60. председнички избори по редоследу, а одржаваће се заједно са изборима за сва места Представничког дома, и 33 места, односно око трећине Сената.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.