Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 13:21

Сијарто: Мађарска увек стајала на страни Србије када је реч о проширењу ЕУ

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је Будимпешта увек стајала на страни Србије када је реч о проширењу ЕУ са жељом да што пре постане чланица Уније. Истакао је да је то и у интересу војвођанских Мађара.
Петер Сијарто је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекао да ће се мађарска влада током предстојећег председавања ЕУ фокусирати на убрзање проширења ЕУ и борбу против илегалне миграције, пренео је МТИ.

Према његовим речима, односи Мађарске и Србије су најбољи у историји, додавши да етничке мађарске заједнице изван граница представљају ресурс у сарадњи са суседним земљама.
Министарство спољних послова Мађарске је цитирало Сијарта, који је на конференцији за новинаре после састанка са председником Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинтом Пастором, рекао да су етнички Мађари у фокусу спољне политике Будимпеште.
"Због тога се сваке године на састанак амбасадора позива лидер заједнице етничких Мађара, што је био случај и ове године", додао је Сијарто.
Сијарто је честитао Пастору на наступу на изборима у Србији у децембру и оценио да резултати представљају велико достигнуће, посебно, како је рекао, у актуелном периоду пуном изазова.
"Србија, Војводина и СВМ заједно доказују да је исправна спољнополитичка стратегија да се развијају што бољи односи са суседним земљама" истакао је Сијарто.
Сијарто је рекао да је значајну улогу у билатералним односима имала и прекогранична инфраструктура, због чега је на захтев СВМ донета одлука да гранични прелаз "Реске-Хоргош 2" буде отворен 24 сата.
Поред тога, како је додао, у блиској будућности биће започет развој граничног прелаза "Херцегсанто", уз помоћ међурегионалних програма прекограничне сарадње ЕУ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.