Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 06:51

Никла нова депонија уз ауто-пут у Врчину - ни камере не могу да спрече грађане да бацају и пале смеће

Од тренутка када је одношење мешаног кабастог смећа на депонију у Винчи поскупело, грађани, али и фирме траже најближе место да избаце отпад. Тако је уз ауто-пут у Врчину никла депонија, а ни камере нису одвратиле грађане од бацања смећа тамо где му није место. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Не обазирући се на камере, један мушкарац је на депонију која је већ горела, непосредно уз ауто-пут у Врчину, истоварио пун гепек кабастог смећа. Не само да дим прекрива околину, већ се и отпадне воде сливају у оближњи поток који пролази кроз насеље.
Грађани ту не виђају само своје комшије, већ и возила комуналног предузећа "Еко Гроцка", што код многих ствара забуну.

"Има годину дана, можда и више, чистило се колико је могло, али сад су нешто затајили људи. Много људи баца смеће, има нешто што можемо и сами да помогнемо себи, да буде мања штета", каже један од мештана.
Из предузећа "Еко Гроцка" кажу да они не истоварају смеће, већ из мањих камиона претоварују у веће да би га транспортовали до депоније у Винчи. Директор тог предузећа Никола Мацановић каже да та депонија ту постоји већ више од 20 година, као и да они ту врше искључиво претоваре.
"Ми на годишњем нивоу чистимо ту локацију по налогу комуналне инспекције и по самој пријави грађана. Чистимо је три до четири пута годишње и са те локације годишње однесемо између 200 и 300 тона грађевинског, комуналног и свих врста отпада. Грађани имају ту слободу и могу без икаквих санкција да бацају отпад и раде то ноћу. Није ограђено, локација је веома приступачна са више страна", објашњава Мацановић.
Лакше да се проспе, него однесе на депонију у Винчи Од тренутка када је одношење мешаног кабастог смећа на депонију у Винчи поскупело, грађани, али и фирме траже најближе место да избаце отпад.
"Одговара им више да узму и да проспу негде у некој улици, на некој њиви, него да оду на депонију и да истоваре тај отпад и да морају да плате за тај исти за који раније нису плаћали. Тако да се та количина генерално отпада, односно дивљих депонија на нашој територији, удвостручила у претходне две године. Локација на којима се стварају дивље депоније имамо двадесетак неких стандардних, али поред њих имамо још сигурно 20-30 које се стварају с времена на време, ми их очистимо па се не појаве неко време", рекао је Мацановић.
Када се одношење смећа плаћа "Еко Гроцка" на позив грађана, два пута годишње односи бесплатно до два кубика кабастог смећа, а месечно им се обрати стотинак грађана. Уколико се односи грађевински материјал или смећа има више, одношење се плаћа.
Комунално предузеће "Еко Гроцка" победило је на тендеру општине за чишћење нелегалних депонија. Новац обезбеђен из општинског буџета довољан је да се са тих депонија однесе око 1.000 тона отпада, а поред путева обично заврши много више.
Систем надзорних камера, већи број инспектора, строже казне – све то би могло да буде део решења.
Тек када буде обавезан документ о кретању грађевинског отпада, којим би се доказивало где је сакупљен и одложен, могли бисмо да очекујемо да ће се број нелегалних депонија смањити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.