Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 22:34

Оставка бугарског премијера у складу с прошлогодишњим договором

Бугарски премијер Николај Денков поднео је оставку и, у складу са договором постигнутим након прошлогодишњих избора, отворио пут свом коалиционом партнеру, партији десног центра ГЕРБ, да води владу.
Партија ГЕРБ и прозападни блок којем припада >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Денков потписали су прошле године споразум према којем ће министар спољних послова и бивша европска комесарка Марија Габријел преузети функцију премијера након што Денков заврши деветомесечни мандат.

Бугарска агенција БТА пренела је да ће оставка Денкова бити прослеђена парламенту, али није навела када ће Габријелова положити заклетву.
Информативни сајт "Софија глоуб" упозорио је да би се коалиција, упркос договору, могла распасти због спора међу коалиционим партнерима о даљим корацима након оставке Денкова.
ГЕРБ инсистира да Габријелова задржи функцију министра спољних послова уз премијерски положај и предлаже ротацију на сваких 15 месеци уместо на девет, али преговори о овим питањима и даље трају.
Очекује се да ће две стране до петка саопштити да ли су постигле договор.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.