Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 18:58

Вучевић: У Влади ће бити неких актуелних, а биће и нових министара

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је да ће листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" за десетак дана обавестити председника и јавност о предлогу за мандатара.
"По добијању мандата, односно по одређивању мандатара >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од стране председника Републике, видећемо састав нове владе. Она ће бити свакако једна синергија и политике и струке, струке – свега онога што мора да чини извршну власт и што може да донесе конкретне резултате на спровођењу политике с којом смо се кандидовали и победили", рекао је Милош Вучевић за Танјуг.

Окосница Владе, према његовим речима, треба да буде програм "Скок у будућност – Србија 2027", додајући да су и персонална решења условљена тим програмом.
"Не желим да симплификујем тај процес, јасно ми је да су медијски најатрактивнија кадровска решења, али ако не поставимо ствари на право место, неће бити резултата", рекао је Вучевић.
Како каже, важно је да тим буде компактан и да се унесе нова енергија.
"Влада ће имати људе који су били у Влади, неки од њих, а имаће и те како министре који нису данас министри", навео је Вучевић.
На питање шта ће бити пресудно и за одабир министара, Вучевић је рекао да тим могу да чине они који могу да донесу нову енергију и одважност да се реализује све оно што треба да се уради до 2027. године.
"Ако ја смем да додам: и ко је чврсто патриотски настројен и ко гледа искључиво интересе Србије", поручио је Вучевић.
Каже да је то, по њему, приоритет, додајући да је лоше за Србију и њене грађане то када неко више води рачуна о неким другим земљама или организацијама него о својој држави, да би се допао некоме споља.
"Нажалост, имамо тога у политичком животу, па и у Србији. Нажалост, неки људи који добију велику шансу мисле да треба се додворавају неким другим државама, а не да воде рачуна о државном и народном интересу", рекао је Вучевић.
Влада као тим, а не скуп појединаца Оценио је да је Влада, сада у техничком мандату, добро радила свој посао и да је Ана Брнабић била сјајан премијер у три мандата у готово седам година и да је остварила са својим тимом озбиљне резултате.
Вучевић је и истакао да сматра да је током времена проведеног на месту министра одбране у фокус јавности вратио озбиљне теме, те поручио да ће онај ко га наследи на месту шефа овог ресора имати пред собом много задатака и обавеза, али и "добрих изазова".
"Мислим да нема ништа лепше него радити на јачању одбране или одбрамбене моћи своје државе", рекао је он.
Када је реч о томе коју ће функцију обављати у новој влади, Вучевић је навео да је све ствар договора унутар странке, али да сматра да то није кључно питање којим би требало да се баве.
"Мислим да је кључно да ли ће Влада бити тим или скуп појединаца. Ако то буде скуп појединаца, онда немате резултата", рекао је Вучевић.
Истакао је да ће се то питање разрешити до петог или шестог маја, а да је СНС спреман да брзо настави са радом, тачније да се изаберу председник Народне скупштине и скупштински органи.
"Да тада добијемо мандат, а наша листа је тражила мандат за састав Владе. Односно, ми ћемо предложити председнику име које би требало да добије од њега мандат за састављање Владе, затим идемо у представљање програма Владе и наравно и кадровских решења. Тако да нас очекује динамичан март и април, политички гледано", рекао је он.
О изборима у Београду Вучевић је поновио да се београдски избори понављају зато што, како је објаснио, формирање градске власти није питање математике, већ политике и да то значи да су тој власти неопходни и потпуни легалитет и легитимитет.
Вучевић је рекао да је носилац листе на "Ми – глас из народа" на београдским изборима Александар Јерковић био спреман да иде у коалицију с њима, али не и остали са те листе, због чега то доноси један терет по питању легитимитета такве власти.
Он је додао да због оваквог развоја ситуације трпе сви, јер Београд већ пет месеци функционише под привременим органом, а да ће тако остати све док се потпуно не заврши процес формирања власти.
Када је реч о самим изборима, Вучевић је истакао да очекује рововску битку између два блока, једног око СНС-а и другог који се простире "од крајње левице до крајње деснице".
"Сви против (председника Србије Александра) Вучића, сви против СНС-а. Једни сматрају да је Косово независно, једни да треба да смо данас у Призрену, једни да Република Српска треба се отцепи, други да је геноцидна творевина. Сви ће понудити неки одговор грађанима који може да им се допадне, да би били против Вучића", рекао је Вучевић.
"Република Српска део слободарске политике" Он се осврнуо и на питање Републике Српске и истакао да је она део слободарске политике и ентитета у оквиру БиХ који је одраз борбе српског народа за слободу и за право на самоопредељење.
"То је нешто што гарантује и ствара осећај сигурности за српски народ. Укидањем Републике Српске ви поручујете Србима да нису равноправни и једнаки", рекао је он.
Вучевић се осврнуо и на идеју увођења војног рока, нагласивши да постоји неколико опција за решење тог питања, али да ће о томе одлучити нова влада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.