Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 12:35

Ђедовић Хандановић: Покренута зелена транзиција, нема затварања термоелектрана преко ноћи

Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је на "Копаоник бизнис форуму", да је Србија неповратно покренула процес зелене транзиције, али да морамо да будемо свесни одређених ограничења. Поручила је да нема говора о затварању термоелектране >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преко ноћи, јер би то угрозило снабдевање грађана и привреде и довело нашу земљу у енергетску зависност.
Дубравка Ђедовић Хандановић је на панелу "Пут ка енергетској транзицији" истакла да је започети и процес трансформације ЕПС-а и других великих државних енергетских предузећа који ће бити настављен, како би се кроз реформе увело професионално управљање и већа ефикасност њиховог пословања.
"Успели смо да преокренемо причу и променимо контекст и регулаторни оквир, као и да покренемо неповратан процес зелене транзиције у нашој земљи. Али, морамо одговорно то да радимо и будемо свесни ограничења и полазне позиције, која је ипак незахвална по питању нашег енергетског микса, јер се више од 60 одсто ослањамо на енергију из угља", навела је Ђедовић Хандановић.
Поручила је да је циљ да се убрзао енергетска транзиција, али на одговоран начин, како тај процес не би ишао на уштрб енегетске независности и стабилности.
Нагласила је да се транзицијом не сме угрозити снабдевање енергијом.
"Не можете да затворите термоелектране преко ноћи, јер онда морате да увозите енергенте, а не знате шта може све да се деси и какве ће бити цене на тржишту. Ако се искључиво определите за обновљиве изворе енергије онда постајете зависни и излажете тржишним ризицима грађане и привреду", указала је министарка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.