Izvor: RTS, 02.Mar.2024, 10:10

Влаховић уочи "Српског Давоса": Неизвесна будућност света централна тема форума на Копаонику

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић каже да је неизвесна будућност света услед блоковских подела централна тема "Бизнис форума" на Копаонику, који почиње сутра. Истиче да ће панелисти разговарати и о борби против инфлације у свету и региону. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Бизнис форум почиње сутра традиционално, 31. пут, на Копаонику. Председник Савеза економиста Србије (СЕС) Александар Влаховић рекао је у Јутарњем програму да је централна тема овогодишњег скупа неизвесна будућност услед нових блоковских подела широм света.
"Копаоник бизнис форум ће, стога, имати заједнички именитељ, а то је управо неизвесност и јединствено стање које је узроковано различитим светским кризама, почевши од ситуације са ковидом", објашњава Влаховић.
Председник СЕС-а истиче да су, након епидемије вируса корона, економију света уздрмали и сукоби у Украјини и на Блиском истоку
"Сукоб Израела и Хамаса је појачао кризу до максимума због тензија у Црвеном мору и Суецком каналу које су пореметиле тржиште енергената", указује Влаховић.
Инфлација – једна од тема на "Бизнис форуму" Саговорник РТС-а наводи да би из глобалних проблема Србија и Западни Балкан требало да извуку поуке.
Како наглашава, зато је и инфлација једна од тема "Бизнис форума" на Копаонику.
"Према последњим извештајима ММФ-а, инфлација још увек није побеђена, нити се повратило поверење унутар привреде, док су каматне стопе на истом нивоу", наводи економиста.
Истиче и да ће до смањења камата доћи овог пролећа, и то у САД, док ће Европа каскати за САД око шест месеци.
Фискална политика и "ковид режим"  Влаховић напомиње да је инфлација висока због монетарних политика централних банака.
"Она није довољна. Потребно је и да фискална политика буде одговорна", примећује саговорник Јутарњег програма
Наводи да је фискална политика важна с обзиром на то да се највећи део новца искористио у периоду криза када су владе оправдано финансирале привреду и пружале бесплатну подршку становништу и привреди са идејом да се ванредна ситуација наглог заустављања економске активности превазиђе.
"А онда су многе владе, укључујући и нашу, неодговорно наставиле са ковид фискалном политиком због чега је у Србији инфлација просечно много већа него у Европи", закључује председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић уочи почетка "Бизнис форума" на Копаонику.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.