Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 13:30

ЕДС: Паметна бројила нису повезана са увећаним рачунима

Паметна бројила и даљинско очитавање нису повезани са увећаним рачунима за електричну енергију код једног броја потрошача, саопштила је Електодистрибуција Србије (ЕДС), демантујући тако наводе једног од удружења за заштиту потрошача. Наводе да се и механичка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и паметна бројила, у овом тренутку, очитавају ручно.
Електродистрибуција Србије саопштила је да се у јавности појавила дезинформација која паметна бројила и даљинско очитавање доводе у везу са увећаним рачунима за електричну енергију код једног броја потрошача, а која је потекла од једног удуружења за заштиту потрошача.
Из ЕДС-а објашњавају да није то у питању већ да се, у овом тренутку, и механичка и паметна бројила очитавају ручно.
"Процес уградње паметних бројила је почео, али је примена система даљинског очитавања успорена због хакерских напада на ЕДС и ради додатног подешавања заштите система даљинског очитавања бројила", саопштава ЕДС.
У саопштењу наводе да даљинско очитавање онемогућава било какву грешку при очитавању и да ће бити спроведено у најкраћем року, како би се применио систем који ће помоћи и грађанима да лакше прате своју потрошњу.
Из Електродистрибуције наводе да се управо се због прецизно очитаног стања, једне од ставки на рачуну који издаје снабдевач, и уграђују паметна бројила која су бесплатна за потрошаче.
Наводе да је у корацима који се тренутно реализују систем додатно заштићен и да је, у поступку успостављања даљинског очитавања, у складу са европском праксом.
"Ширењем лажних информација и произвољних оцена грађани се доводе у заблуду и наноси се штета свима", упозорава ЕДС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.