Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 20:27

На Самиту у Тирани усвојена декларација подршке Украјини – на захтев Србије не помињу се санкције Русији

На самиту Украјина-Југоисточна Европа у Тирани усвојена заједничка Декларација у којој се изражава подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама од 1991. године. Председник Србије Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић рекао да се у усаглашеној Декларацији, на захтев Србије, не помињу санкције Русији. Ученици одлучни да се обезбеди међусобна подршка на путу ка чланству региона Западног Балкана, Украјине, Молдавије и Грузије у ЕУ.
Учесници самита "Украјина-Југоисточна Европа" усвојили су у Тирани заједничку Декларацију у којој се изражава подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама од 1991. године.

У тексту Декларације објављеном на сајту председника Украјине, такође се позива међународна заједница да одлучно појача подршку тој земљи.
Лидери су на самиту изјавили да остају посвећени пружању неопходне подршке Украјини у постизању праведног мира.
У декларацији се осуђују намере Русије да одржи председничке изборе на, како се истиче, привремено окупираним територијама Украјине, што је, како се наводи, флагрантно кршење међународног права.
Међусобна подршка на путу ка ЕУ Такође се напомиње да је "руски агресивни рат пуног обима против Украјине" показао критичну потребу за уједињеном и снажном Европом способном да се суочи са глобалним изазовима.
Лидери југоисточне Европе су изразили спремност да учествују у примени "Формуле мира" украјинског председника, као и на инаугурационом мировном самиту.
Потврђена је одлучност да се интензивирају заједнички напори како би се обезбедио даљи напредак и међусобна подршка на путу ка чланству региона Западног Балкана, Украјине, Молдавије и Грузије у Европској унији.
"Подршка Украјини у њеној тежњи да постане НАТО чланица" Лидери су такође изјавили да подржавају право Украјине да бира сопствене безбедносне аранжмане.
"Земље чланице НАТО-а и земље кандидати одобравају кораке предузете на путу њеног будућег чланства у НАТО-у и подржавају Украјину у њеној тежњи да постане чланица Алијансе чим то безбедносни услови дозволе", наводи се у документу.
Учесници самита потврдили су и потребу кажњавања одговорних за злочине, агресије, злочине против човечности и друге бруталне злочине које је, како се наводи, Русија починила над Украјином и сагласили се да ће сарађивати и усредсредити напоре на повратак незаконито депортованих и присилно расељене украјинске деце.
Поред тога, они су се обавезали да ће појачати напоре у борби против дезинформација, укључујући лажне наративе о рату, и учествовати у послератној обнови, обнови Украјине и разминирању њене територије.
"Ми, пријатељи Украјине, потврђујемо наше чврсто уверење да ћемо само уједињењем моћи да повратимо праведан мир, стабилност и просперитет на европском континенту", закључује се у декларацији.
У декларацији се, на захтев Србије не спомињу санкције Русији Око декларације су се усагласили председник Србије Александар Вучић, председница Молдавије Маја Санду, председник Црне Горе Јаков Милатовић, председник Северне Македоније Стево Пендаровски, председник Украјине Володимир Зеленски, премијер Албаније Еди Рама, председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто, премијер Бугарске Николај Денков, премијер Хрватске Андреј Пленковић и премијер Румуније Јон-Марсел Чолаку.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је након пленарног састанка у Тирани да се у усаглашеној Декларацији на захтев Србије не помињу санкције Русији, нити руски малигни утицај.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.