Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 17:38

Додик са Мандићем у Подгорици, протест испред зграде парламента

Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић разговарали су у црногорском парламенту. Приликом уласка у Скупштину Додик је поздравио окупљену групу грађана која је протестовала због његовог доласка. Додик је рекао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да уважава демократске изборе у Црној Гори и изабране функционере и да не бежи од тога да се састане са председником и премијером Црне Горе.
Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић рекао је након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком да су имали важне разговоре и да је пренео поруке мира и заједништва.

"Ми уважавамо РС јер БиХ нема без ње. То је оно што подржава цио разуман свијет. Црна Гора поштује БиХ као државу. Мир је у равноправности и договору, тако да сам данас пренио поруке мира и заједништва", истакао је Мандић.
Каже да је спреман да разговара са свим политичарима из региона и да Црна Гора као озбиљна држава гради одличне односе са свим својим суседима.
Додик је истакао да подржава европске реформе које Црна Гора спроводи, и нагласио да Република Српска није реметилачки фактор.
"Ми дијелимо одређене вриједности са политиком Црне Горе. Свакој деградацији Устава БиХ ми се противимо", истакао је Додик.
Каже да је дошао да подржи Мандића и његову политичку структуру.
"Као што ми потпуно подржавамо црногорску зједницу у РС, тако очекујемо да и српска национална заједница у Црној Годи буде адекватно заступљена. Сматрамо да је то легално, легитимно и да није усмјерено против Устава Црне Горе", навео је Додик.

Додик је додао да Република Српска кроз Дејтон има право на специјалне односе са сусједима и да зато желе да успоставе споразум са Црном Гором.
"Сматрамо да нема ниједног разлога да Црна Гора то не прихвати. Споразум је достављен предсједнику Мандићу. То није ништа против БиХ, већ је ово споразум у областима економије, спорта, образовања, културе, науке", појаснио је Додик.
Додик је рекао да ће у Требињу бити одржан састанак оних који одлучују о питању Билећког језера, али и истакао да када је реч о пројекту "Бук Бијела" да је пројекат редукован и да тај мањи не потапа воде у Црној Гори. Најавио је да ће следеће седмице потписати уговор о реконструкцији пута Фоча - Сћепан Поље.
О томе шта подразумева Српски свијет Додик је истакао да је "Српски свијет" феноменална идеја, и да не треба да има нико ништа против.
"Српски свијет подразумијева да људи који припадају српском народу могу да промовишу своја уставна права у тој земљи, да могу да се политички окупљају, да вјерују нашој СПЦ, да поштују своју крсну славу (...) и то не би требало да вријеђа било кога. Зато позовам оне који припадају српском народу да се фокусирају на елементе свог националног идентитета. Ми тиме не угрожавамо нити вријеђамо ни Ескиме ни Црногорце нити било кога", истакао је Додик.
Додик: Нисам хтео никога да испровоцирам Одговарајући на питања новинара, Мандић је рекао да није била намера да се ова посета поклопи са годишњицом злочина у Штрпцима.
"Злочин у Штрпцима је један од најгаднијих злочина који су се десили, и ми осуђујемо сваки злочин. Ми данас овдје говоримо о будућности а не о прошлости", истакао је Мандић.
Додик је рекао да није имао намеру да било кога испровоцира својим доласком.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.