Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 07:00

Украјински дрон код Белгорода погодио возило са грађевинарима; Зеленски: Украјина мора да настави борбу за Крим

Рат у Украјини – 735. дан. Москва тврди да су руске трупе наставиле да напредују на подручју Авдејевке, заузевши село Ласточкине. Из Кијева кажу да се руски војници групишу у Харковској области ка Купјанску. Три цивила погинула су код Белгорода у нападу украјинског >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дрона, тврде локалне власти. Мађарски парламент дао зелено светло за пријем Шведске у НАТО, чланство у Алијанси само формалност.
Министарство одбране Русије саопштило је да су руске трупе преузеле контролу над селом Ласточкине, пет километара северозападно од Авдејевке, у Доњецкој области. Претходно је украјинска војска потврдила да се повукла из тог села, наводећи да ће тај потез помоћи да се заустави напредовање руске војске ка западу.
Шеф Белгородске области Вјачеслав Гладков рекао је да су три цивила су погинула, а још три особе рањене када је украјински дрон погодио возило у том руском региону који се граничи са Украјином.
Председник Украјине Володимир Зеленски, на дан када се обележава десета годишњица од руске анексије Крима, поручио је да Кијев и његови међународни партнери морају да наставе борбу за повратак контроле над тим полуострвом.
У Паризу је одржан самит европских лидера чији је домаћин био француски председник Емануел Макрон који је, након састанка, рекао да нема консензуса о слању војника европских земаља у Украјину, али је нагласио да "ништа не треба искључити".
"Нема консензуса о слању трупа у овом тренутку. Ништа не треба искључити. Учинићемо све како Русија не би победила", рекао је Макрон на конференцији за новинаре.
Парламент Мађарске усвојио је закон којим се Шведској дозвољава придруживање НАТО-у, коначно отварајући пут тој нордијској земљи да се придружи Алијанси.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.