Izvor: RTS, 25.Feb.2024, 23:59

Борељ: Безуспешни разговори са Вучићем и Куртијем о деескалацији

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ каже да је, током Минхенске безбедносне конференције, на одвојеним састанцима разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Куртијем о деескалацији тензија у односима између Београда и Приштине, али да су разговори нажалост били безуспешни.
Сумирајући резулате Минхенске безбедносне конференције одржане прошле седмице, Жозеп Борељ је рекао да је на том скупу представио четири главна задатка геополитичке агенде ЕУ - већа и бржа подршка Украјини, окончање хуманитарне катастрофе у Појасу Газе и спровођење решења о успостављању две државе, побољшање односа ЕУ са "глобалним југом" и јачање одбране и безбедности Уније.
У тексту објављеном на сајту службе ЕУ за спољне послове, високи представник за спољну политику и безбедност указује на то да је атмосфера на овогодишњој конференцији у Минхену била посебна јер су, како је навео, сви постали свесни да је Европа у опасности због два рата у близини и мноштва потенцијалних сукоба широм света.
Борељ истиче да је имао велики број билатералних сусрета са партнерима ЕУ из целог света. Наводи и да је на одвојеним састанцима разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем - "али нажалост безуспешно".
Шеф европске дипломатије подсетио је и да су првог дана конференције учесници сазнали за смрт руског опозиционара Алексеја Наваљног у казненој колонији у Сибиру и да су му одали почаст 19. фебруара, у присуству његове жене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.