Izvor: RTS, 25.Feb.2024, 07:03

Порасло интересовање за ММР вакцину – сваку високу температуру са осипом треба проверити

Потврђен је још један случај малих богиња – оболело је једногодишње дете које је невакцинисано и које је било у Румунији. Тако се број оболелих повећао на 17, 14 у Београду где је и пријављена епидемија, а троје у Војводини. Пооштрене су мере епидемиолошког надзора. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Стручњаци позивају родитеље да вакцинишу децу.
Међу зараженима од малих богиња су деца, али и старији од 40 година. Оно што им је заједничко – готово идентичан вакцинални статус.

“Од 17 случајева десеторо су оболела деца која нису вакцинисана. Код петоро одраслих, старијих од 40 година, је непознат вакцинални статус. Само је двоје оболелих са вакцинацијом у једној дози“, каже директорка Института "Батут" проф. др Верица Јовановић.
Стручњаци очекују да ће се број оболелих повећавати, па је у домовима здравља појачана такозвана ревизија картона. Проверава се да ли су деца вакцинисана.
Зато, вакцинисати или не дете ММР вакцином за неке родитеље који су се двоумили више није дилема.
“Постоји појачан обухват вакцинацијом у овом тренутку. Овај тренд не сме да стане, јер је то главна мера заштите од појаве морбила. Родитељи су појачано заинтересовани и уколико је дошло до пропуста, ми заиста очекујемо да ће се у овом периоду оваквом мером појачати обухват имунизације“, рекла је др Јовановић.
Педијатар др Јелена Митровић из чукаричког Дома здравља "Др Симо Милошевић" каже да родитељи зову како би заказали вакцинацију.
“Родитељи сада када су се поново појавиле морбиле долазе више због ММР вакцине и они који су је прескочили, јер се плаше, па су је одлагали из неких разлога или они који тек треба да приме вакцину питају да ли могу што пре да је приме“, наводи Митровићева.
Ревизија картотека, родитељи се јављају домовима здравља Родитељи су одлагали вакцинацију под утицајем друштвених мрежа и непроверених ставова.
“Увек има родитеља који имају дилеме, питања.Ту су утицаји друштвених мрежа и различитих других утицаја. Наша ревизија картотека се спроводи континуирано, имамо интерну ревизију о сваком невакцинисаном или непотпуно вакцинисаном детету“, истиче др Ташана Петровић из зрењанинског Дома здравља.
Поред ње, појачан је и епидемиолошки надзор.
"Сваку сумњу на морбилу треба пријавити.Тако да свака повишена температура која је праћена осипом евентуално би требало да буде пријављена, опсервирана, јер није једноставно да такви пацијенти шетају улицом, пошто се ради о високозаразном обољењу пацијент може заразити велики број нових пацијената, треба да се изолује и лечи“, истакао је др Слободан Маричић, педијатар новосадског дома здравља.
Лекари упозоравају да одбијањем вакцинације родитељи угрожавају своју, али и туђу децу која због здравственог стања нису у могућности да приме вакцину.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.