Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 22:08

У Крагујевцу свечано обележен почетак изградње Иновационог дистрикта

Симболичним притиском на тастер у Крагујевцу је свечано обележен почетак изградње првог и јединог Иновационог дистрикта у Србији и региону. Реч је о пројекту који је Влада Републике Србије покренула у циљу унапређења дигитализације Србије.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Свечаности су присуствовали председница Владе Србије Ана Брнабић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, који су овом приликом истакли да ће нови простор Иновационог дистрикта допринети још бољем имиџу Србије у свету, а биће и важан подстицај за потенцијалне инвеститоре, нова радна места и додатну економску вредност.

Министар Јовановић потписао је у име Владе Србије три меморандума о разумевању са представницима јапанске компаније Тошиба, холандске АЕТ и домаће банке Поштанска штедионица, који ће међу првим комерцијалним корисницима почети да раде на иновативним решењима у оквиру Иновационог дистрикта.
Према речима премијерке, изградња Иновационог дистрикта представља одличну референцу за јаку и победничку Србију.
''Када смо изградили Дата центар и то урадили брзо али паметно по највишим стандардима онда су почели да долазе и компаније као што је Oracle, IBM, Huawei, које су одлучиле да своје податке чувају у нашем Дата центру. Једна ствар када је урадите добро увек вуче неку следећу ствар. Затим смо завршили и другу фазу Дата центра за све наше безбедносне службе и први пут у историји Србије на сигуран и безбедан начин чувамо њихове али и податке свих наших грађана.
Све више компанија одлучило је да плаћају да им ми као држава Србија управо у Крагујевцу чувамо важне податке што је тек посебна референца па и политичка за ову нову, савремену и јаку победничку Србију. Ово је плод озбиљног, одговорног и напорног рада и када нешто урадите добро тај пројекат аутоматски вам отвара врата да урадите нешто даље и тај успех се даље шири. И тако је последњих година, тачније од 2013. јачала Србија и мењала се на боље“, поручила је председница Владе.
Министар Јовановић рекао је да је ово веома значајан дан за дигитализацију и иновације које Србија жели да унапређује. Државни Дата центар, како је навео. представља симбол дигитализације у Србији, а нови простор Иновационог дистрикта представљаће јединствени простор у региону на чијем су идејном решењу радили представници научне заједнице.
"Када је 2017.године мало ко веровао у пројекте ИКТ сектора, развоја електронске управе, науке и технологије, када су се многи подсмевали и ругали да ми сами не знамо шта желимо да радимо на тој ливади у Крагујевцу 2019.године, ми смо и те како добро знали шта је потребно да би Србија прескочила неколико степеница у технолошком и дигиталном развоју. Веровали смо у знање и посвећеност стручњака у Канцеларији за ИТ и еУправу као и кабинету председнице Владе, веровали смо у себе чврсто решени да шансу коју добијамо нећемо пропустити. А данас мало ко у региону и свету није чуо за Државни Дата центар у Крагујевцу, који је симбол српске дигитализације. Ово је чврст темељ да достигнемо и престигнемо амбциозне циљеве које смо вођени лидерством председника Србије Александра Вучића поставли у програму "Србија 20 27 Скок у будућност“, рекао је министар Јовановић.
Он је додао да је веома поносан на велики тим из Београда и Крагујевца који са нестрпљењем чека да почне реализација овог великог пројекта који мења изглед, снагу и позицију срца Шумадије. Иновациони дистрикт ће се градити у фазама и простираће се на више од четири хектара, са укупно 62 хиљаде квадрата и 23 хиљаде квадратних метара гаражног простора.
У оквиру прве фазе биће изграђено 4.700 квадратних метара пословног простора као и гаража од 10 хиљада квадрата. Поред постојећа два објекта Дата центра у Крагујевцу, који су изграђени по највишим техничким и безбедносним стандардма, Иновациони дистрикт је замишљен као креативно-иновативни дигитални центар намењен члановима ИТ заједнице, а биће отворен и за грађане и посетиоце, којима ће пружати бројне садржаје.
Први објекат који ће се градити служиће и као канцеларијски простор запослених у ИТ компанијама, које већ закупљују простор у Државном Дата центру у Крагујевцу. У оквиру новог објекта налазиће се и Смарт сити центар за развој паметних енергетских система, умрежавање паметне инфраструктуре, центар за промоцију дигитализације, као и део за биоинформатику и биоинжењеринг и простор за обуку студената.
Посебно место у оквиру Иновационг дистрикта имаће и Национални центар за информациону безбедност. Како је премијерка истакла, зграда некадашњег Центра за стрна жита, која постоји на овом простору више од 75 година, биће реконструисана и сачувана као историјско и индустријско наслеђе и представљаће главни улаз у простор новог Иновационог дистрикта. У Иновационом дистрикту биће изграђен и пети Научно-технолошки парк у Србији, што ће значити још радних места за инжењере и програмере из Крагујевца и околине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.