Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 16:59

Сведочењем породица жртава настављено суђење породици дечака који је починио масовно убиство у "Рибникару"

У Вишем суду у Београду је, сведочењем породица жртава, настављено суђење у парничном поступку против породице Kецмановић, односно мајке, оца и дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар” убио девет вршњака и чувара и ранио још шест особа. Суђење >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се наставља сутра када ће сведочити Миланка Негић, а затим и браћа и сестре убијене деце. Тај део суђења биће затворен за јавност.
Нина Kобиљски, мајка убијене девојчице, у наставку свог сведочења говорила је и о Kецмановићима и рекла да није исправно било што су држали толику количину оружја у кући, као ни то што нису помогли свом сину који је показивао знакове да није добро.    
"Он о проблему не прича, он узима оружје, пуца на главе и тела деце и на тај начин лечи депресију и фрустрације, на начин на који га је отац учио", навела је Kобиљски причајући о малолетнику.
Додала је да је очекивала да ће родитељи убијених и родитељи убице бити на истој страни, односно у истом болу, као и да би јој лакше било да прихвате одговорност.
Поменула је и да је K. K. шест година пре масакра био такође у тој установи у којој се данас налази, као и да су родитељима указивали да га воде код психолога што они нису урадили.
Kобиљски тврди да је њена ћерка неколико пута рекла за K. K. да је чудан након кампа у којем су боравили заједно, када је он, како је навела, спавао у фотељи иако је имао два кревета у соби. 
Њен супруг Драган Kобиљски је навео да је ћерка била његова мезимица и додао да се плаши да Kецмановићи буду на слободи, јер они, како тврди, "неће заборавити да рукују оружјем никад".
"Јако се плашим да Kецмановићи наставе да живе у муницији, пиштољима и оружју. Ништа се неће променити, они ће и даље знати да пуцају у главе, бубреге и срца", рекао је Kобиљски.
"Родитељи крили да им је дете болесно да не би угрозили свој углед" Бојан Асовић, отац друге убијене девојчице, рекао је да је и он тог дана умро, али да због млађег сина мора да настави да живи. Истакао је и да то што су деца враћена у школу седам дана након масакра шаље поруку "да се ништа није десило".
Његова супруга Марија Асовић је истакла да је 2. маја, дан уочи масакра, она са својом децом играла "Не љути се човече", док су Kецмановићи спремали молотовљеве коктеле, указујући да то говори доста о породицама.
Асовићева је навела и да није нормално што се родитељи дечака не осећају одговорним и додала да су крили да имају болесно дете да не би угрозили свој углед.
"За масакр одговорни родитељи дечака и школа" Драгана Анђелковић, мајка убијене девојчице, тог дана је чекала своју ћерку испред школе, када јој је супруг који је био у полицији јавио да је убијена.
Анђелковићева је испричала детаље идентификације тела и сахрану, док је поставила присутнима питање "ко је одговоран за то што се десило свој овој деци".
Њен супруг Бранко Анђелковић, како је рекао, бежи од реалности, јер се и даље понаша као да је њихова ћерка жива.
Осврнуо се на малолетника и навео да "он није поремећени клинац, већ дресирани војник" и додао да су за масакр одговорни његови родитељи и школа.
"Какви су то родитељи који се не осећају одговорним за дела њиховог детета" Слободан Негић је за смрт ћерке такође сазнао у полицији, док је другарица његове ћерке пре тог сазнања његовој бившој супрузи рекла да је видела њихову ћерку како лежи крвава испред тоалета. 
"То јутро док сам ја спремао доручак, моја ћерка је изашла из тоалета где ју је сачекао K. K. и прво испалио три хица, када је она почела да трчи он је испалио још четири и она је пала", навео је Негић.
Нагласио је да не разуме какви то родитељи могу да кажу да се не осећају одговорним за дела њиховог детета.
Божовић: Увредљиве приче о новчаним давањима Kецмановића Адвокат породица убијених у масакру "Рибникару" Огњен Божовић изјавио је да су увредљиве приче о новчаним давањима Kецмановића, чији је син починио масакр.
Божовић је испред Палате правде оценио да су данашња саслушања родитеља била емотивна и сматра да је изречено доста важних ствари са становишта одговорности учесника и целокупног друштва.
"Из самих исказа родитеља закључује се да се овај поступак не води ради накнаде нематеријалне штете колико се води ради утврђивања грађанско-правне одговорности", рекао је Божовић и додао да је лицитирање са износима беспредметно јер ће, уколико добију неке износе, они бити преусмерени у хуманитарне сврхе.
Божовић се осврнуо на речи адвоката тужених Kецмановића, Марине Ивеље која је на почетку суђења причала о адвокатским трошковима, и рекао је да то сматра лицемерним, јер му је невероватно да су тужени забринути колико ће да их кошта овај поступак.
"Чули смо да је Миљана Kецмановић хтела да новчано помогне породицама убијених, што никада није дошло до нас, међутим оно што знамо и што је чињеница је да су Kецмановићи покушали своју имовину да прикрију како би онемогућили потраживање тужилаца због чега смо били приморани да подносимо предлоге за привремену меру и суд је блокирао имовину", рекао је адвокат.
Очекује да се сутра заврше саслушања родитеља – тужилаца, након чега ће и тужени имати прилику да причају у суду.
"Тада ћемо коначно имати прилику да чујемо како то за масакр 10 људи у школи нико није одговоран и крив", навео је Божовић.
Ивеља: Бесмислено водити оволико парничних поступака Марина Ивеља је, са друге стране, изјавила да је бесмислено водити оволико парничних поступака, којих је тренутно пет, јер су трошкови суда, вештачења, поступка извршења и адвокатски трошкови јако велики.
"Само данашњи трошкови су 80.000 динара. Имовина породице Kецмановић је процењена на 598.500 евра", навела је Ивеља и додала да је питање, ако се суђења наставе овако, да ли ће њихова имовина бити довољна само за намирење адвокатских трошкова.
Ивеља је затим нагласила да закон налаже да се прво намирују судски трошкови, трошкови извршења јавног извршитеља, адвокатски трошкови и тек на крају накнада штете тужиоцима. 
Сутра наставак суђења Суђење се наставља сутра када ће сведочити Миланка Негић, а затим и браћа и сестре убијене деце што ће бити затворено за јавност.
Тужбу је поднело укупно 27 тужилаца, односно чланова породица жртава масакра, а тужени су малолетник K. K. и његови мајка и отац.
Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица или га евентуално одбија.
Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.
Овом тужбом је затражена и новчана рента, односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови – и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.
Пред овим судом води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је како се сумња K. K. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година. Суд је у овом случају прихватио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност.
Такође, води се и парнични поступак који су против Kецмановића, школе у којој се десио масакр и државе Србије и ту тужбу су поднели чланови породице Дукић чија је ћерка тада убијена.
Наставница историје, која је тада тешко рањена, недавно је такође поднела тужбу против родитеља малолетног K. K.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.