Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 22:04

Познати свештеник из Словеније оптужен за сексуално злостављање

Бивше часне сестре које су тврдиле да су биле подвргнуте сексуалном, психичком или душевном злостављању од стране познатог свештеног лица из Словеније позвале су папу Фрању да нареди покретање независне истраге и упозориле да је Kатоличка црква подигла "зид ћутања" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << којим се спречава да истина избије на видело.
Бивше часне сестре које су тврдиле да су биле подвргнуте сексуалном, психичком или душевном злостављању од стране познатог свештеног лица из Словеније позвале су папу Фрању да нареди покретање независне истраге и упозориле да је Kатоличка црква подигла "зид ћутања" којим се спречава да истина избије на видело.

Отац Марко Иван Рупник, свештеник и уметник чији мозаици красе око 200 цркава и капела широм света, укључујући и ватиканске богомоље, прошле године је избачен из реда Језуита и верује се да тренутно борави негде у својој родној Словенији, преноси Ројтерс.
Око 20 жена, углавном бивших часних сестара, оптужило је Рупника за разне врсте сексуалних злостављања почињених у време када је био духовник заједнице монахиња у Словенији пре око 30 година и касније, када се преселио у Рим где је наставио своју уметничку каријеру.
Приморавање на сексуални однос Бивша часна сестра Глорија Бранцијани први пут је јавно потврдила да ју је Рупник, у Словенији, приморао на сексуални однос са још једном монахињом, образлажући да је то "чин оданости Светој Тројици".
Према њеном сведочењу, касније, у Риму, Рупник је приморавао да са њим посећује порно биоскопе.
Бранцијанијева и још једна наводна жртва Рупника, бивша часна сестра Мирјам Kовач, позвале су папу да нареди "независну истрагу о поступању црквене хијерархије према оптужбама против Рупника" и затражиле су да се налази те истраге јавно саопште.
Прошле године папа Фрања је наредио Одељењу за доктрину вере Ватикана да поново отвори случај Рупник.
Портпарол Ватикана Матео Бруни рекао је да је то Одељење завршило прикупљање информација и да разматра даље кораке.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.