Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 14:04

Амерички правници излажу свој став о случају Асанж

Пред Вишим судом у Лондону данас се наставља претрес по жалби оснивача Викиликса Џулијана Асанжа на одлуку о његовом изручењу у Сједињене Државе.
Џулијан Асанж је оптужен да је објављивањем поверљивих америчких војних докумената угрозио животе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << америчких војника, али и цивила у Ираку и Авганистану.

Јуче је суд саслушао Асанжов правни тим, који инсистира да њихов клијент не би добио правично суђење у Америци.
Адвокати тврде, а Вашингтон демантује, да је ЦИА припремала атентат на оснивача Викиликса док је живео у амбасади Еквадора у Лондону.
Данас свој став излажу амерички правници.
Сâм Асанж због слабог здравља остаје у затвору Белмарш.
"Џулијан је политички затвореник и живот му је угрожен. Оно што се догодило Наваљном, може да се догоди Џулијану", упозорава Асанжова супруга Стела.
Правни саветник "Амнести Интернешенала" Сајмон Кроутер сматра да "ако успеју да Џулијана Асанжа изруче Сједињеним Државама, новинари широм света мораће да чувају леђа".
"Гледаће преко рамена и бринути ако објаве материјал, који доказује озбиљна кршења људских права", предвиђа он.
Асанж је затвореник од априла 2019. године. Толико траје и кампања за његово ослобађање.
Џон Рис, шеф Кампање за ослобођење Асанжа, нада се да је она утицала на правосудни систем и политичаре у Британији.
"Међутим, они су тесни савезници Сједињених Држава. Оне су главна одскочна даска британске спољне политике и то је оквир кроз који они гледају на овај процес", објашњава Рис.
Уколико суд буде одбацио жалбу оснивача Викиликса, мало ко очекује изручење по кратком поступку.
Последњи правни лек Џулијан Асанж може да потражи на Европском суду за људска права у Стразбуру.
Упркос Брегзиту, Британија је потписница Европске конвенције о људским правима и самим тим Стразбур је надлежан и за случај Асанж.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.