Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 20:27

Завршен први дан саслушања о могућем изручењу Џулијана Асанжа САД

 Виши суд у Лондону завршио је први дан саслушања поводом жалбе оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа на одлуку о изручењу Сједињеним Америчким Државама.  Наставак суђења заказан је за сутра, када ће се суду обратити амерички адвокати.
Суду су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се први обратили Асанжови адвокати који су рекли да је реч о политички мотивисаном случају, додавши да су њиховом клијенту прекршена људска права.
Они су истакли да имају доказе о завери америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) да убије Асанжа током председничког мандата Доналда Трампа.
Адвокат Ед Фиџералд  рекао је да се не може веровати у америчка уверавања о поштеном третману, додавши да би његов клијент могао да буде осуђен на "крајње неправедан и несразмеран начин уколико буде изручен".
Наставак суђења заказан је за сутра, када ће се суду обратити амерички адвокати.
Током саслушања, испред зграде суда у Лондону одржан је протест новинара и Асанжових присталица.
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж није се појавио на почетку суђења у Лондону на којем je требало да Виши суд коначно одлучи хоће ли он бити изручен из Велике Британије у Америку из здравствених разлога, саопштили су његови адвокати.
За оснивача Викиликса Џулијана Асанжа питање је живота и смрти предстојеће саслушање пред Вишим судом у Лондону поводом његове жалбе на пресуду о изручењу САД, изјавила је уочи саслушања Асанжова супруга Стела.
"Ако му жалба не буде усвојена у у Лондону, неће имати право даље жалбе на овој инстанци",  рекла је Стела Асанж.

Она је ипак споменула могућност жалбе Европском суду за људска права у намери да му буде издат хитан судски налог.

Указала је да ће Асанж то законско право моћи да искористи у року од 24 сата, што показује искуство претходних случајева изручења.

Ko je Џулијан Асанж и шта је Викиликс Џулијан Асанж рођен у Таунсвилу у Аустралији 3. јула 1971. године, аустралијски је новинар и активиста. Студирао је физику и математику. Током 1995. године, суд у Аустралији, новчано га је казнио због хаковања, а избегао је затворску казну, обећавши да то више неће чинити.
Асанж је 2006. године покренуо веб страницу Викиликс. Привукао је међународну пажњу априла 2010., када је Викиликс објавио стотине хиљада поверљивих докумената - америчке дипломатске депеше, америчке војне дневнике из ратова у Авганистану и Ираку, снимак америчког ваздушног напада у Багдаду... неке од њих му је је доставила бивша обавештајна аналитичарка америчке војске Челси Менинг.
Менингова је осуђена на 35 година због шпијунаже, али је након седам година добила помиловање од тадашњег председника САД Барака Обаме.
Амерички тужиоци тврде да су објављене информације ''озбиљно угрозиле'' животе америчких званичника, док Асанжове присталице тврде да је он ''жртвован јер је разоткрио злочине САД''.
Уколико буде изручен прети му казна до 175 година затвора Асанж се од 2019. године у затвору Белмарш у Великој Британији, а америчке власти расписале су потерницу за њим због оптужби за шпијунажу и највећа запрећена казна за то дело је 175 година затвора.
Претходно је провео седам година у Амбасади Еквадора у Лондону док је тражио азил у овој јужноамеричкој земљи.
Британија је одобрила изручење Асанжа САД 2022. године. Претходно је у јануару 2021. лондонски суд донео пресуду да Асанж не треба да буде изручен јер је његово ментално здравље у толико лошем стању да би био у опасности од самоубиства ако би био у затвору са максималном сигурношћу у САД, али је та одлука промењена након жалбе америчких власти које су дале низ уверавања да ће Асанжа адекватно третирати.
Асанж је освојио више награда за издаваштво и новинарство.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.