Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 17:14

Врање: О безбедности новинара

У Врању је одржан састанак чланова Сталне радне групе за безбедност новинара, са тужиоцима и представницима полиције Пчињског и Јабланичког округа. Разматрани су механизми заштите медијских радника, представљени досадашњи случајеви у којима су новинари били >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << угрожени.
Због извештавања са појединих скупова или критичког мишљења, новинари и новинарке суочавају се са претњама, увредама, угрожена им је безбедност. Таквих примера било је и у Врању.

"Имали смо проблеме приликом извештавања са еколошких протеста, у смислу да смо на првом протесту били једини медиј па је то некоме засметало. И онда се поподне појавила полиција код нас кући, тражили су нас за информативни разговор", каже Дејан Димић, новинар из Врања.
Наталија Нисић, новинарка из Бујановца прича своје искуство: "Имала сам непријатну ситуацију. Мој приватни број се некако проширио, дошао у руке неких људи, и онда сам добијала позиве за пиће, на виберу, на разним апликацијама, али је то решено."
Чланови Сталне радне групе за безбедност новинара први пут су пре две године имали састанак у Врању. Пратили су и случај угрожавања имовине и опште безбедности запослених у локалном радију. Донете су три правоснажне пресуде против осумњичених.
"Схватили смо колико је важно да се Стална радна група појављује на свим местима где постоје проблеми, отворени случајеви, а то је на готово целој територији Србије како бисмо остварили исту врсту контаката и сарадње са контакт тачкама у локалним тужилаштвима и у полицији", истиче Веран Матић, из Сталне радне групе за безбедност новинара.
Данијела Трајковић, главни јавни тужилац у Вишем јавном тужилаштву у Врању сматра да је: "Врло неопходна та интензивна сарадња између представника Сталне радне групе и тужилаца, и полиције, да бисмо дошли до правоснажних одлука где би извршиоци били на адекватан наћин кажњени."
Безбедност новинара била је и тема тренинга за представнике 20-ак медија у Пчињском округу.
"Ако заиста врло озбиљне криминалне организације крену за вама, чини се да без озбиљне помоћи полиције нећете моћи да се заштитите. Али у исто време, ми можемо међусобно да будемо много солидарнији, на чему се ради пре него што се проблем догоди" наводи Бранко Чечен, истраживачки новинар, предавач.
Према евиденцији Републичког јавног тужилаштва, коју преноси Стална радна група за безбедност новинара, у јануару ове године било је 11 пријављених случајева угрожавања сигурности медијских радника.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.