Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 16:58

Тајне најстарије цркве у пиротском крају

Црква-маузолеј, посвећена Светом Николи и Светој Петки у селу Станичење поред Пирота, најстарија је црква у Горњем Понишављу. Саграђена у 13., а живописана 30-тих година 14. века. Поред занимљиве архитектуре, посебну пажњу привлаче необичне фреске, које су нажалост >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << услед зуба времена, све блеђе.
Није највећа, али је најстарија црква Светог Николе по много чему посебна и још увек у потпуности неистражена. Ретки прикази на фрескама, међу њима најинтригантнија, Бели Анђео, другачији од познатог. Нажалост, веома оштећена фреска, али ће јој искусни кописта после 7 векова, удахнути нови живот.
"Док сам копирао у Галерији фресака, обишао сам све споменике копирајући од 11 до16. века. И не постоји начин сликања оваквих крила, као код овог Анђела у Станичењу. Ово ме одушевило...Ово сликање крила са тим паперјем...Није се код нас то појављивало. Видите и на цртежу како је то лепо урађено", каже Часлав Цолић, кописта фресака.
Црква Светог Николе у Станичењу сазидана је у време Бугарског цара Јована Асена,а изнад улаза на западном зиду стоји натпис са именима ктитора – Арсеније, Јефимија и Константин.
На јужном зиду, ктитор и ктиторка између себе држе макету цркве, док је испод макете и ктитора - дете. На супротном зиду, насликани су портрети властелина и властелинке у раскошној одећи. Доњи делови њихових хаљина украшени су двоглавим орловима.
Фреске нису једино богатство ове цркве.
"Могу да поменем да је у оквиру саме цркве и иконостас, који је направљен у 16.веку. У питању је Јован Самоковлија који је такође радио престоне иконе на иконостасу", наводи Радмила Влатковић, историчарка уметности.
Тајне које крије најстарија црква у пиротском крају, могу бити поново изазов за будуће истраживаче. Сада је неопходно - што пре почети конзервацију вредних фресака које су веома оштећене али и реконструкцију саме грађевине, која је проглашена културним добром 1967. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.