Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 13:52

Александар Вуксановић осуђен због повреде части и угледа уреднице РТС-а Оливере Ковачевић

Први основни суд у Београду је донео пресуду по тужби уреднице РТС-а Оливере Ковачевић против певача Александра Вуксановића према којој певач на име накнаде нематеријалне штете због повреде части и угледа исплати Оливери Ковачевић 150.000 динара. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Александар Вуксановић се, како се наводи у пресуди, обавезује да осим накнаде нематеријалне штете због повреде части и угледа плати и трошкове парничног поступка, као и да о свом трошку без коментара и одлагања пресуду интегрално објави у дневном листу Политика најкасније у другом наредном броју од дана правоснажности пресуде. 
Правни заступник Оливере Ковачевић Иван Нинић рекао је да је ова пресуда значајна јер не штити само интегритет, част и углед Оливере Ковачевић, као новинара, већ штити све такмичаре и чланове жирија Песме за Евровизију од фабриковања лажних афера, којима се унижава вредност и значај овог фестивала.  
"То значи да сутра, када победите са најбољом музичком нумером, не може свако, без одговорности, да вас изложи нападима да сте победу купили и да су резултати гласања намештени", навео је Нинић. 
У образложењу пресуде наводи се да је Оливера Ковачевић поднела тужбу Првом основном суду због навода Александра Вуксановића током гостовања на ТВ Пинк 13. марта 2022. да "зна да је за намештање претходне Евровизије плаћено 30.000 евра директно Оливери Ковачевић". 
"Примењујући материјално право на утврђено чињенично стање, суд је делимично усвојио тужбени захтев тужиље, нашавши да је садржина изјаве туженог подобна да код тужиље проузрокује душевни бол због повреде части и угледа", наведено је у образложењу пресуде. 
Додаје се, између осталог, да наведена изјава туженог представља његову чињеничну тврдњу, односно уверење, које није засновао на чињеници за коју би пружио доказе. 
"Суд је такође имао у виду да се против тужиље поводом оваквог незаконитог поступања није водио, нити се води, било какав инкриминишући поступак којим би јој било стављено на терет оно што му се од стране туженог приписује", наводи се у образложењу. 
Додаје се и да је суд нашао да у конкретном случају право тужиље на заштиту достојанства личности претеже над потребом заштите права туженог на слободу изражавања и да због тога тужиљином праву треба пружити заштиту. 
У образложењу пресуде се наводи да су информације које је Александар Вуксановић изнео емитоване 13. марта 2022. године на ТВ Пинк и да су постављене на сајту Јутјуб, што је за последицу имало да се са садржином спорних навода упозна велики број људи.  
"Приликом одлучивања о висини накнаде, суд је узео у обзир да је тужиља јавна личност, да је новинар и уредник Забавног програма Радио-телевизије Србије, због чега изречени наводи на рачун тужиље посебно добијају на тежини", наведено је у образложењу пресуде Првог основног суда у Београду. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.