Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 07:11

Расни пси на мети превараната - љубимци у очима закона само покретна имовина

Полиција је поднела кривичну пријаву против две Београђанке осумњичене за крађу. Сумња се да су се 6. фебруара, њих две лажно представиле мештанки Бачке Паланке као раднице "Зоохигијене“ и одузеле јој тринаест расних паса. Такође, сумња се да су, сутрадан, поново >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дошле и у одсуству власнице узеле још тринаест паса. Колико су чести овакви догађаји и да ли су на мети лопова само расни пси?
Пси се најчешће краду испред продавница или из дворишта. Није реткост да лопови прате пса и власника, проучавају њихове навике.

"Обично их ти људи мазе, кад срећу власнике у шетњи. Ми власници уопште не обраћамо пажњу ко нам прилази, сви мислимо дошао је да помази пса, свиђа му се пас. Доста њих то ради баш из тог разлога да би лакше пришли псу, типовали су га и то раде да би олакшали себи посао, узму пса и спакују га у ауто", рекла је активиста за права животиња Јелена Јевтовић.
Пси се краду како би се изнудио новац за откуп. Познато је да власници најчешће не питају колико, важно је само да им љубимац буде враћен.
"Када се понуди награда, да ће неко ко види пса или врати га добити неку награду, пас се мистериозно појави. Док се та награда не понуди нигде се нико не јавља, скоро је баш био један случај где је девојка тражила пса два или три месеца. Пса нигде није било, понудила је награду и после два-три дана јавио се неки човек који је рекао ево нашао сам јуче пса. Она није улазила у детаље, битно да је пас враћен кући, није улазила у то да ли је он њега стварно нашао или није", истакла је Јевтовићева.
Најчешће се не може са сигурнишћу тврдити да је пас украден, па се зато огласи са сликом несталог љубимца и понуђеном наградом, лепе по парковима, а оглашавају се и на друштвеним мрежама.
"Онда јаве том власнику и кажу да су пронашли пса, кажу да су га водили код ветеринара, био је нешто болестан итд, онда извуку новац власницима", рекао је ветеринар Владимир Терзин.
Најчешће се краду мале расе, француски булдози, малтезери, пудле, чиваве, померанци. Важно је да је пас чипован, јер се чип може очитати само код овлашћених ветеринара.
"Ако пас нестане и ако га не нађу тих пола сата или сат, ако није ту негде у крају, да одмах оду код свог ветеринара да по броју чипа напише у бази података да је пас нестао и да се пас тражи. Тако да сваки ветеринар који то отвори може одмах да види да је пас нестао, па и ако га доведе неко други да може да реагује", навео је Терзић.
Крађа пса је кривично дело, јер они се у нашем закону третирају као покретна имовина. Међутим, ако кућни љубимац вреди мање од 5.000 динара, то се сматра ситном крађом и полиција није дужна да покреће поступак. Тада власник на суду може да покрене приватну тужбу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.