Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 07:03

Део Панчевачког моста биће срушен и градиће се нови, радови би могли да почну следеће године

После 60 година, Панчевачки мост је коначно на листи приоритета за реконструкцију. Према најновијим плановима, део моста од Богословије до реке биће срушен, а уколико буду обезбеђена средства, радови би требало да почну 2025. године.
За само један >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сат у поподневном шпицу готово 6.000 возила пређе преко Панчевачког моста. Годинама се говори о његовој реконструкцији, али упућени тврде да никада није био на листи приоритета.

У међувремену је донета одлука да се возилима тежим од 12 тона забрани прелазак преко моста.
Пре петнаестак година утврђено је да је Панчевачком мосту потребна хитна реконструкција, међутим, до сада није било већих радова. Реконструисан је само део којим иду возови.
Стручњаци су тада тврдили да би санација коштала више од 20 милиона евра. Новац није обезбеђен, па је поправљен само мањи део моста. И грађани једва памте било какве поправке.
"Пролазим сваки дан овуда, визуелно гледајући рекло би се да је све у реду, али не знам“, каже један саговорник РТС-а, док други не зна да ли је мост реконструисан.
У току тендер за израду пројекта Из "Путева Србије“ су још пре неколико година рекли да ће санирати само оно што буде неопходно како би саобраћај могао да функционише.
Међутим, како најављују из овог предузећа, према најновијим плановима, део Панчевачког моста, од Богословије до реке, биће срушен и градиће се нови.
У току је тендер за израду пројекта за добијање грађевинске дозволе, а требало би да радови почну следеће године, ако буде средстава, кажу у "Путевима Србије“.
"Све ће се радити фазно и циљ је да се, пре него што се крене рушење приступних конструкција, ураде са обе стране један силазна и узлазна рампа које ће се повезати са постојећим системом градских улица", објашњава Миодраг Поледица, помоћник директора ЈП "Путеви Србије",
Проблем са бројним локалима испод моста Панчевачки мост је отворен за саобраћај 1935. године, а срушен 1941, током рата. Обновљен је пет година касније.
Прилазне конструкција изграђене су 60-тих година прошлог века и никада нису реконструисане. Надлежни ће морати да реше и проблем са бројним локалима изграђеним испод моста.
"Пре него што кренемо радове и добијемо грађевинску дозволу, ми ћемо са тим власницима објеката видети ако је потребно неке да експропришемо, а ако није онда их нећемо ни дирати“, каже Поледица.
Код моста ће се завршавати тунел од Економског факултета, па ће се, због мањка простора, нове приступне конструкције градити на месту старих.
Градским планом развоја шинског система, предвиђен је прелазак трамваја на банатску страну, тако да ће пројектанти и о томе морати да воде рачуна.
Надлежни процењују да би нови део моста требало да буде отворен крајем 2026. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.