Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 22:20

Дипломом до запослења у струци - како државни факултети да привуку већи број будућих бруцоша

Само поједини факултети Универзитета у Београду су у последњем уписном року попунили сва места. Интересовање за приватне факултете расте, а многи државни не попуне ни сва буџетска места. Шта државни факултети раде да привуку већи број будућих бруцоша? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Међу државним факултетима на Универзитету у Београду остало је непопуњених места.

Док расте интересовање за приватне факултете, неки државни не успевају да попуне ни сва буџетска места. 
Саобраћајни факултет будуће студенте са својим студијским програмом упознаје кроз презентације у средњим школама.
Могућност запослења најбитнија Средњошколци кажу да их највише мотивише обећање да ће, пошто дипломирају добити посао.
"То студенте највише занима - да после завршеног факултета могу да почну да раде у струци", каже продекан за студије Саобраћајног факултета професор др Петар Миросављевић.
Наглашава да факултет није само образовна него и педагошка установа.
"Сваки проблем који имају током студија, покушамо заједно да решимо и да их доведемо до тренутка добијања дипломе, завршетка студија", објашњава професор Миросављевић.
Међу младима је већ неколико година најпопуларнији Факултет организационих наука, потом Електротехнички факултет, Архитектонски, Медицински, психологија на Филозофском, али и Стоматолошки факултет.
Предност практичног учења Прошле године стоматологију је хтело да студира 705 кандидата, али је места било само за њих 220.
Са Стоматолошког факултета истичу да је велика предност што студенти имају толико практичног рада.
"Ми се трудимо да наше студенте оспособимо да једног дана када посатану доктори стоматологије, одређене стоматолошке интервенције могу самостално да обављају и зато су они доста ангажовани на практичној настави где они овладавају одређеним вешитнама. Ми у току школске године имамо бесплатан програм, то практично значи да студенти на студентским вежбама пацијентима бесплатно обављају прегледе и раде одређене стоматолошке интервенције", наводи професор др Драгана Пузовић, продекан за наставу Стоматолошког факултета.
Најмање пријављених кандидата већ годинама углавном буде на Факултету за физичку хемију и Физичком факултету.
Интересовање за наставничке факултете је знатно опало у последњим годинама.
На Математичком факултету прво се попуни студијски програм Информатика, док за наставнике буде недовољно кандидата.
"Свесни смо да је Математички факултет један од најозбиљнијих факултета на овим просторима и захтева велика одрицања, али зато, сваки  студент који заврши ове студије он може да се запосли у целом свету", каже доцент др Миљан Кнежевић, продекан за акредитацију, организацију текућих послова и докторске студије Математичког факултета.
Према подацима Републичког завода за статистику, прошле године прву годину на државним факултетима уписало је око 27 хиљада студената, а на приватним око девет хиљада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.