Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 16:16

Подвиг Раке Љутовца

Ове јесени навршиће се 109 година од када је са земље срушен први авион у историји светске ратне авијације. Оборио га је са Метиног брда изнад Крагујевца из трофејног пољског топа, Радивоје Рака Љутовац из Пољне код Трстеника. 30. септембар, обележава се као Дан артиљеријско >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – ракетних јединица за противваздухопловна дејства Војске Србије.
У то време Србија није имала организовану противавионску артиљерију, па се Крагујевац тада центар војне индустрије бранио модификованим турским топовима, заплењеним у Балканским ратовима. На мети непријатељске авијације били су Војнотехнички завод, железничка станица, центар вароши. Страдало је више десетина људи све до 30. септембра 1915., када је нишанџија првог вода, Радивоје Љутовац, погодио аустроугарски авион.

“Тадашњи стручњаци су проценили да је било потребно 40 хиљада граната да би се оборио непријатељски авион, а Рака је то учинио уз помоћ само једне гранате из првог покушаја. Касније је он причао да је он нишан свог топа обележио црвеним концем који је укрстио да би добио бољи нишан. Рака је причао и да је пратио непријатељски авион за две дужине авиона напред и да је тако нациљао и погодио”, наводи Јелена Вукчевић, Музејска збирка - Народни Универзитет Трстеник.
“И авион је у ковитлацу пао у сред града уз густ дим негде око данашњег Крста, близу тадашње војне команде. Рака је добио коња од свог официра и онда услеђује тај витешки чин када он силази до центра града, отпоздравља војничким поздравом погинуле пилоте. Окупљена маса је наравно поздравила Раку”, објашњава Ђорђе Миловановић, Завод за заштиту споменика културе Крагујевац.
Шест дана касније одликован је Орденом Карађорђеве звезде са златним мачевима, унапређен у наредника и опеван у песмама.
“Једна је - “Шумадинац пали топа, затресла се сва Европа”, а друга песма је песма коју су испевали сами војници у част Раке Љутовца, а то је “Залуд швабо, залуд швабо та ваздушна лађа, кад те геџа, кад те геџа хаубицом гађа”, наводи Јелена Вукчевић.
После подвига Радоје је прешао Албанију, преживео пробој Солунског Фронта, добио још два одликовања. Након рата отворио је трговинску радњу у Трстенику и живео скромно. Преминуо је у 81. години, 1968-ме.
Родну кућу у Пољни код Трстеника очували су потомци, као и личне предмете међу којима и маузер ножеве са ратишта.
“Преко огласа су људи продавали, па сам ја успео да купим два ножа, не један него два и његова писма и тако”, каже Драган Љутовац, чукунунук Раке Љутовца.
На питање - одакле људима Ракини предмети, одговара: “Рака је живео у Трстенику и једног момента неко му је обио кућу. Имао је један дрвени кофер где је то чувао. И тај кофер је однешен”.
Одликовања легендарног светског артиљерца и део грађе, чувају се у крушевачком Народном музеју. Љутовцу у част подигнута су три спомен обележја. У родној Пољни, центру Трстеника и на Метином брду изнад Крагујевца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.