Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 06:57

СБ УН у уторак гласа о примирју; Због недостатка струје и кисеоника осморо умрлих у болници Насер

Рат Израела и Хамаса – 136. дан. Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц упозорио је да ће, уколико Хамас не ослободи све таоце у Гази до 10. марта, бити покренута офанзива у Рафи. Светска здравствена организација саопштила је да јој није дозвољено да уђе у Ел Насер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - болницу у Кан Јунису, северно од Рафе, како би проценила ситуацију, после престанка рада. Почиње недеља рочишта пред Међународним судом у Хагу о правним последицама израелске окупације палестинксих територија. Хути саопштили да су гађали британски брод у Аденском заливу и да су оборили амерички дрон.
Друга по величини у Појасу Газе, болница Насер у Кан Јунису није више у стању да пружа услуге, саопштила је Светска здравствена организација.Тамошње Министарство здравља саопштило је да од када су израелске трупе пресекле испоруке струје и кисеоника у болници преминуло осам пацијената.
Палестинско друштво Црвеног полумесеца саопштило је да су израелске снаге артиљеријским гранатама гађале трећи спрат друге болнице у том граду на југу енклаве, Амал.
Израелска влада једногласно је усвојила декларацију којом се одбацују "међународни диктати" у којима се тражи признање палестинске државности.
Договор, уколико се постигне, може доћи само директно, кроз разговоре две стране, без претходно постављених услова, наведено је у саопштењу.
Палестинско Министарство спољних послова узвратило је да Палестини за пуноправно чланство у УН и није потребно Нетанјахуово одобрење.
Председник Бразила Луиз Ињасио Лула да Силва упоредио је рат Израела против Хамаса са Адолфом Хитлером и нацистичким истребљењем Јевреја у Холокаусту.
Бенјамин Нетанјаху истако је да је Лула да Силва прешао "црвену линију", оценивши његвое речи као "срамотне и алармантне". Амбасадору Бразила у Министарству спољних послова Израела биће уручена протестна нота.
Савет безбедности Уједињених нација у уторак би требало да гласа о предлогу резолуције Алжира којим се захтева испорука хитне хуманитарне помоћи и прекид ватре између Израела и Хамаса, мада су САД већ наговестиле да ће уложити вето.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.