Izvor: RTS, 18.Feb.2024, 20:49

Западни Балкан тема НАТО самита - Црна Гора спремна да унапреди војну сарадњу са Србијом

У Бриселу је одржан састанак министара одбране земаља чланица НАТО-а. Главна тема била је војна помоћ за Украјину. Међутим, било је речи и о Западном Балкану. Министар одбране Црне Горе Драган Краповић каже за РТС да је званична Подгорица спремна да унапреди војну >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сарадњу са Србијом.
Западни Балкан важан је за НАТО који подржава решавање несугласица дијалогом, поручено је из Брисела. После савезништва у НАТО-у и пута ка Европској унији за Црну Гору је трећи приоритет регионална сарадња укључујући и односе са Србијом као пријатељском земљом.
То је за РТС у Бриселу рекао министар одбране Црне Горе Драган Краповић.
"Србија није чланица НАТО-a, она има неки свој неутрални пут. Ми поштујемо те одлуке и заузврат очекујемо да се поштују одлуке Црне Горе. И с моје стране апсолутно спремност за продубљивање и сарадњу у више области. То су пре свега војна медицина, АБХО и неке друге области. И што се тога тиче Србија куца на отворена врата и постоји апсолутна спремност", рекао је Краповић.
Званичници НАТО-а истакли су значај одржавања стабилне ситуације на Западном Балкану. Како су  рекли за РТС, Србија је кључна земља за стабилност региона. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истиче да је дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније, најбољи пут за решавање косовског питања.
"Као резултат напада и насиља које смо имали прошле године на Косову, НАТО је повећао своје присуство. Мисија КФОР-а је ту да створи безбедно и сигурно окружење за све заједнице. Довели смо појачање од готово 1.000 војника како би могли да испунимо и одржимо мандат који смо добили од Уједињених нација", рекао је Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
Главни закључци састанка министара одбране земаља чланица НАТО-а ипак су везани за Украјину. Донета је одлука о изградња фабрике артиљеријске муниције у Немачкој, отварање центра за обуку пилота авиона Ф-16 у Пољској, интензивна производња дронова и појачана испорука муниције украјинској војсци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.