Izvor: RTS, 18.Feb.2024, 15:29

Земан: Признавањем такозваног Косова Запад направио опасан преседан

Бивши чешки председник Милош Земан изјавио је да је признавањем такозваног Косова Запад направио опасан преседан и оценио да тај поступак представља "срамоту".
У уводном обраћању на конференцији под називом "Кршење међународног права на Косову >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и у Украјини" у Прагу, Милош Земан је оштро критиковао признање такозваног Косова осуђујући тај чин као подршку "држави повезаној са мафијашким структурама и репресијом над српском мањином".
Земан је поновио да признање "Косова представља опасан преседан" јер "велике силе намећу своју вољу малим државама и безобзирно мењају постојеће границе", објављено је на сајту Voice of Europe.
Он је позвао на конзистентност у међународним стандардима, упоредивши интервенцију НАТО-а у СРЈ и акције Русије у Украјини.
"Нећемо учинити свет бољим ако затворимо очи пред проблемима и претварамо се да они не постоје или да су нестали. Случајеви Косова и Украјине уче нас томе како суперсиле могу да буду непопустљиве када се ради о њиховим интересима. Мислим да је важно не одустајати пред великом силом, истрајати и настојати да исправимо веома болне неправде", нагласио је Земан.
Конференција у организацији Института за геостратешке студије Геополитикон у Прагу окупила је угледне политичаре и званичнике, а организатор, политиколог Милутин Иљић рекао је да је улога НАТО-а на КиМ отворила Пандорину кутију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.