Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 21:16

Какав је епилог постизборне комбинаторике у Београду – може ли седница у понедељак да реши дилеме

Два дана уочи конститутивне седнице Скупштине града Београда – ни власт ни опозиција не откривају карте. Не зна се хоће ли бити већине за формирање београдске власти. Када можемо очекивати епилог постизборне комбинаторике у престоници?
За нешто >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << више од тридесет сати одборници би требало да седну у клупе, а не зна се хоће ли бити већине за формирање београдске власти. Опозиција, предвођена коалицијом Србија против насиља, поручује, имају план и искористиће све механизме да до седнице ни не дође.
"Важно је да се покаже и каже да у Београду резултати избора и конфигурација те скупштине не одговарају изборној вољи грађана. Грађани су гласали за неку опозицију и ти мандати су неупитни", истиче Добрица Веселиновић.
Напредњацима и социјалистима за нови мандат недостају два одборника.
"СНС нема већину зато што нисмо добили сами тај број мандата. Да ли ће бити политичке већине уз нас, односно да ли ће тај број одборника који је квалификована већина бити, то ћемо видети 19. фебруара. Обе опције мислим да имају, рекао бих, подједнаке шансе и да имамо нову већину у Скупштини Београда или да идемо на нове изборе", навео је Милош Вучевић.
Нећемо прихватити ничији позив, сем позива на нове изборе, одлучили су у врху листе "Ми – глас из народа", кажу, једногласно. Додуше, није да није било опречних изјава пошто је у јануару стигао позив станкама које су прешле цензус на разговоре о потенцијалној сарадњи од бившег градоначелника Александра Шапића. Спремнији од других да на њега одговори је носилац листе "Ми – глас за Београд".
"Не видим зашто не бисмо разговарали са било ким ко жели да прихвати програм овог покрета за Београд и да га спроводи", поручује Александар Јерковић.
И док листи "Ми" опозиција пише писмо – да се изјасне да ли ће неко с њихове листе гласати за избор председника Скупштине и новог градоначелника, покрет "Проглас" је још пре неколико дана саставио листу услова без којих би, кажу, сваки нови избори били бесмислени.
"Неопходно је да независна комисија сачињена од међународних и домаћих експерата спроведе ревизију бирачког списка у складу са међународним стандардима и препорукама ОДИХР-а и да након утврђивања чињеничног стања неодложно приступи састављању тачниог бирачког списка. Да у свим изборним поступцима називи листа не смеју садржати имена лица која нису у статусу кандидата", наводи Миодраг Јовановић, професор Правног факултета.
"Све је то упаковано само због једне ствари – због тачке три. Проблем је што ти људи не разумеју да они хоће – ми смо одлучили нема избора ако Вучић буде учествовао или ако се његово име појави. У складу са законом је да било који покрет, било која листа носи било које име и то у складу са законима која су припадници и чланови тог Прогласа и странка које су они подржали донели, а не ми. Под три, нешто слично не постоји нигде у Европи", објашњава Александар Вучић, председник Србије.
Епилог постизборне комбинаторике председник најављује можда ће стићи тек 2. или 3. марта, што је и крајњи рок за формирање Скупштине града. Уколико већине не буде, почиње, напомиње, нови рок од 45 до 60 дана за одржавање нових избора. Дакле, крај априла или почетак маја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.