Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 21:14

Албанци између сна и јаве, у Приштини и славље и редови за пасоше – положај Срба на КиМ све гори

Специјални европски изасланик Мирослав Лајчак поручио је у Минхену да је нормализација односа Београда и Приштине кључна за стабилност, развој и напредак Западног Балкана ка Европској унији. У исто време, у Приштини се обележава 16 година од једнострано проглашене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << независности, док се суочавају са никада лошијим односима с главним менторима отцепљења. Ни положај Срба одавно није био гори, а Београд поручује - свим легитимним средствима наставиће борбу за заштиту народа и територијалног интегритета и суверенитета.
Уз заставе плаво-жуте боје, затим Албаније, САД, Велике Британије, Албанаци су на улицама већих градова на Косову и Метохији, шетњом обележили годишњицу једнострано проглашене независности. Представници власти - на свечаним седницама владе и скупштине. За њих "ослобођење" од Србије и даље је у фокусу.

"За жаљење је што је Србија изабрала конфронтацију, одбила да потпише основни споразум за нормализацију односа са Косовом, који доноси добросуседство", рекао је Аљбин Курти.
Из Београда одговор да је 17. фебруар дан када је срушен међународно-правни поредак и када је озваничена политика двоструких стандарда у тумачењу принципа заштите територијалног интегритета међународно признатих држава, чланица Уједињених нација.
"То је покушај легализације вишевековног етничког чишћења српског народа, чија је држава створена на Косову и Метохији. Тога је свесно и 109 држава од укупно 193 чланице УН, које нису признале тај једнострани и нелегални акт", поручио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Односи Приштине са савезницима на најнижим гранама од 1999. године Честитке Приштини стигле су од председника Америке, Француске, Немачке, званичника осталих утицајних земаља Запада.
У њима се поред јачања веза, позива и на спровођење споразума постигнутих са Београдом и формирање Заједнице српских општина.
Међутим, неочекиваним потезима Аљбин Курти је зарад популизма решио да игнорише захтеве оних који стварају послератно друштво на Косову.
Довео је односе званичника у Приштини са западним савезницима на најнижи ниво од 1999. године.
Општа је оцена да Аљбин Курти већ извесно време окреће леђа савезницима. Уместо да, како траже, деескалира стање на северу где су Срби већина, централне власти су одлуком да забране употребу динара, долиле уље на ватру.
"Изузетна је реткост да у Савету безбедности амерички представник критички говори о влади на Косову, а то је урадила амбасадорка Сједињених Држава. Такође је јако ретко да помоћник секретара О‘Брајан користи тон који је он користио. То представља праву реткост. И мислим да се то све већ рефлектује на проблем и надам се да ће се са тим престати", поручио је Џефри Ховенијер, амерички амбасадор у Приштини.
Срби без шансе да утичу на одлуке Аљбин Курти не мења курс. Откако је дошао на власт, одлукама и потезима на терену, приморао је Србе да напусте институције на северу.
Срби на централном новоу нису у прилици да утичу на одлуке које се њих тичу.
"Албанска политичка елита није желела никада до краја да испоштује закон. Тих примера непоштовања закона, од имовинских права, непоштовања одлука уставног суда, и до непоштовања Ахтисаријевог пакета у потпуности, и када се тиче права СПЦ, и заступљености. То је нешто што је постало пракса. Из године у годину ситуација је све тежа и гора. Тако да је све мање Срба у институцијама", рекао је Бранимир Стојановић, бивши потпредседник владе у Приштини.
Масовни одлазак Албанаца са КиМ Ма колико једнострано проглашена независност представљала остварење сна многих генерација, међу Албанцима је много разлога за забринутост.
Највећа је због масовног одласка са Косова.
"Упозорили смо као синдикат да ћемо можда имати око 150.000 радника који ће отићи, али не треба износити бројке. Али то је цифра коју смо дали за целу годину, а само за месец дана, имали смо 140.000 одлазака, само у јануару", навео је Јусуф Аземи, председник Синдиката приватног сектора.
Обелиск посвећен једнострано проглашеној независности у Приштини ове године исписан је почетним словима европских градова, у које житељи Косова могу без виза.
Тиме се слави слобода кретања, док је само у јануару захтев за пасош поднело више десетина хиљада људи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.