Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 15:31

Вучић после сусрета са Борељом и Лајчаком у Минхену: Очекујем позив у Брисел наредних дана, надам се неком решењу

Председник Александар Вучић рекао је у изјави новинарима у Минхену да Европска унија или нема или не жели да примени механизме према Приштини. Вучић је рекао да на безбедносној конференцији није било нових притисака "иза сцене" по питању КиМ, док по питању Русије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јесте. Биће још битних и важних посета Србији, најавио је Вучић.
Александар Вучић је изјавио да је током дана имао разговоре са високим комесаром за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, и да му се чини да ЕУ или нема или не жели да примени механизме према Приштини, која на сваки начин покушава да етнички очисти КиМ од Срба.
"Рекли смо да желимо да будемо на сваком састанку, али да желимо да видимо резултате. Говорили смо о динару, једној од подмуклих лажи Куртија, који овде свима прича да смо у тромесечном транзиционом периоду, који се односи на то да неће отимати динаре", рекао је Вучић, али се запитао како да динари стигну на КиМ.
Председник је додао да очекује позив у Брисел ових дана и да се нада неком решењу.
"Борељ је коректан и разуме шта се дешава, али слаба вајда", рекао је Вучић новинарима другог дана Минхенске безбедносне конференције..
"Борељ и Лајчак не могу ништа да предузму без подршке држава чланица" Председник је оценио да и Мирослав Лајчак и Жозеп Борељ добро разумеју ситуацију на КиМ, али да не могу ништа да предузму без подршке држава чланица ЕУ.
На питање ко је на састанцима показао веће разумевање за ситауцију на КиМ, европски или амерички званичници и да ли они уопште желе да уђу у решавање проблема који је настао због одлуке Приштине да укине динар, Вучић је рекао: "Па како ко, али разумеју и Борељ и Лајчак, они нису слепи, знају они то све, али морате да имате подршку држава чланица да се нешто предузме".
Вучић је додао да не жели да коментарише то да ли стварно постоји та подршка или не.
"Није било нових притисака по питању КиМ, али јесте по питању Русије" Вучић је, одговарајући на питање новинара, навео да на безбедносној конференцији у Минхену није било неких нових притисака "иза сцене" на Србију по питању КиМ, док по питању Русије јесте, али да је то већ уобичајено, како је рекао, на сваком месту и на сваком кораку.

"Што се Русије тиче, то увек чујете на сваком месту и на сваком кораку, и то сам чуо бар на два састанка данас. То је кључна тема, мислим, да ми будемо сасвим фер, сувише смо ми мали, ово су наше муке. Али, Русија је суштина и сад ово после смрти Наваљног, то је ужасно тешка ситуација и наравно трагедија и лоша вест за цео свет, за сваког нормалног човека је ужасно када чујете да је неко преминуо. Да ли је преминуо из овог или из оног разлога, то ће истрага било чија да установи, али свакако лоша вест која доприноси још тежој атмосфери", рекао је Вучић.
Додао је да се та атмосфера могла осетити и на конференцији у Минхену. "Тако да ми смо сувише мали да бисмо били било какав суштински фактор, осим што нико не жели да види да на било који начин ми имамо другачији став од става већине", рекао је Вучић.
Пренео је да су током његовог боравка у Минхену биле споменуте и препоруке ОДИХР-а и ОЕБС-а, на шта је, како је рекао, одговорио да је Србија увек спремна да о томе разговара. 
Вучић Милановићу: Купусарска политика - одлична политика Вучић је поводом изјаве хрватског председника Зорана Милановића, који је рекао да Србија не води хибридни рат већ "купусару" од политике, поручио да је то једна права и врхунска политика и да би било добро да и они такву воде.
"Купусарска политика - одлична политика. Ми волимо купус, волимо да једемо, имамо врхунски купус у Футогу, па добро, има још мало да сачека, кад дође сезона футошког купуса, послаћу му главицу купуса да види да је то једна права и врхунска политика. Дај Боже да и они такву воде", рекао је Вучић.
На питање да ли се у Минхену видео са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, рекако је да није, чак ни успут.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.