Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 16:55

Сретењски орден за школу за таленте у Ћуприји

Школа за музичке таленте у Ћуприји има статус установе од посебног националног значаја. Јединствена је по концепту рада и у свету постоје само две сличне њој у Лондону и Москви. За добринос образовању школа за музичке таленте добила је Сретењски орден трећег степена. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Генерације даровите деце протеклих пола века сазревале су под кровом Школе за музичке таленте у Ћуприји.Живели су уз ноте и не ретко савладавали их брже од слова. Одвојени од породице са свега седам или осам година кроз музику и уз учитеље живели су свој музички сан. Данас свирају на светским сценама.

“Имамо концерт мајстора београдске филхармоније Мирослава Павловића, па имамо концертмајсторицу РТС-а то је Катарина Алексић, у свету има такође пуно наших, поносимо се Мајом Аврамовић која је члан берлинске филхармоније, Гордан Николић је концерт мајстор Лондон симфони оркестра, Роман Симовић такође”, каже Данијела Јовић, директорка школе за музичке таленте у Ћуприји.
И сама некадашњи ђак школе, после каријере у иностранству данас је на челу установе чији ученици са светских такмичења редовно долазе са највишим признањима.
“Деца заиста добијају у данашње време одличне услове за развој свог музичког талента а то је такође привилегија бавити се тако нечим”, наводи Данијела Јовић, директорка школе за музичке таленте у Ћуприји.
Даровитост, како кажу, захтева велика одрицања. Уз специфичан режим рада за пола века постојања школа је добила Сретењски орден трећег степена.
“Вероватно кад то тако иде неким својим путем и кад се ради најбоље што можеш,а ми смо то свих ових година радили онда просто та признања у времену долазе и сигурно ће значити да идемо само напред и даље и бити баш тај ветар у леђа”, каже Данијела Јовић.
У школи за таленте учи се виолина, виола, виолончело и контрабас. Од оснивања школу је до данас завршило преко 300 ученика. Таленти како их Ћупричани зову понос су града више од пола века, а на почетке музицирања у граду на Великој Морави поносни су и бивши ђаци, данас на концертним подијумима широм света.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.