Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 16:26

ВЈТ: Поднете пријаве против Савовић, на јавним скуповима износила политички став

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да је Главни јавни тужилац Ненад Стефановић поднео пријаве против јавног тужиоца Бојане Савовић дисциплинском тужиоцу Високог савета тужилаштва, јер је у више наврата током изборне кампање за изборе одржане на јавним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << скуповима испред иницијативе "Проглас" износила свој политички став, односно своје политичко опредељење. Савовићева је рекла да је “тужно што се први човек ВЈТ бави таквим стварима“, и да је она “увучена у блато и муљ“.
Против Бојане Савовић пријаве су поднете због кршења одредби Закона о јавном тужилаштву и Етичког кодекса јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца, наводи у саопштењу Више јавно тужилаштво.
Прецизирају да то представља дисциплински прекршај, односно кршење начела непристрасности и угрожавање поверења у јавно тужилаштво.    
Пријаве су поднете, јер је Савовићева у више наврата током изборне кампање за изборе одржане 17. децембра 2023. године на јавним скуповима испред иницијативе "Проглас“ износила свој политички став, односно политичко опредељење.
То представља дисциплински прекршај, односно кршење начела непристрасности и угрожавање поверења у јавно тужилаштво, истиче се у саопштењу ВЈТ.
Поред тога је, како се наводи, 13. децембра 2023. грубо вређала једног колегу, иначе заменика главног јавног тужиоца што је супротно Етичком кодексу. 
Одредба члана 115. ст. 1. Закона о јавном тужилаштву, тачка 11 као дисциплински прекршај предвиђа кршење начела непристрасности и угрожавање поверења у јавно тужилаштво. 
Савовићева је пријављена и јер је у интервјуу НИН-у од 11. јануара 2024. године, под насловом "Највише ме брину размере моралног посрнућа друштва" прекршила начело непристрасности и угрозила поверење грађана у јавно тужилаштво, саопштило је између осталог Више јавно тужилаштво.
Савовићева: Тужно што се први човек ВЈТ бави таквим стварима
Тужитељка Бојана Савовић је претходно за телевизију Н1 рекла да је против ње поднето 11 пријава у року од недељу дана.
Како је навела, на све је одговорила у једном поднеску и истакла да је “тужно што се први човек ВЈТ бави таквим стварима“, а она “увучена у блато и муљ“.
Коментаришући пријаве против тужитељке Савовић, судија Апелационог суда Миодраг Мајић оценио је у изјави за Н1 да су пријаве “цена за дигнитет, етичко и храбро поступање тужилаца само зато што се не поклапа са владајућим мишљењем“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.