Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 17:26

Супруга Џулијана Асанжа о могућем изручењу САД: Он то неће преживети

За оснивача Викиликса Џулијана Асанжа питање је живота и смрти предстојеће саслушање пред Вишим судом у Лондону поводом његове жалбе на пресуду о изручењу САД, изјавила је Асанжова супруга Стела.
Стела Асанж је рекла да њен муж неће преживети >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ако буде испоручен Сједињеним Америчким Државама.
''Његово здравље се погоршава, и психички и физички. Живот му је у опасности сваког дана који проводи у затвору. Ако буде изручен, умреће'', поручила је Асанжова супруга Стела.
Упитана за двоје деце пара, Стела Асанж је рекла да не знају за борбу за екстрадицију:
"Џулијан и ја штитимо децу", рекла је Асанжова и додала да ће поднети затев Европском суду за људска права да забрани изручење ако одлука Вишег суда у Лондону не буде преиначена на саслушању следеће недеље.
Британија је одобрила изручење Асанжа САД 2022. године. Претходно је у јануару 2021. лондонски суд донео пресуду да Асанж не треба да буде изручен јер је његово ментално здравље у толико лошем стању да би био у опасности од самоубиства ако би био у затвору са максималном сигурношћу у САД, али је та одлука промењена након жалбе америчких власти које су дале низ уверавања да ће Асанжа адекватно третирати.
Портал Викиликс је 2010. објавио стотине хиљада поверљивих докумената и дипломатских депеша, за шта амерички тужиоци тврде да је ''озбиљно угрозило'' животе америчких званичника, док Асанжове присталице тврде да је он ''жртвован јер је разоткрио злочине САД''.
Асанж је провео седам година у еквадорској амбасади у Лондону пре него што је затворен 2019. због кршења услова кауције, након чега је пребачен у затвор у Лондону. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.