Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 06:55

Напад на тржни центар у Белгороду, петоро погинулих; Москва: Оборен украјински МиГ-29 код Краматорска

Рат у Украјини – 722. дан. У украјинском гранатирању тржног центра у Белгороду у Русији погинуло је најмање пет особа, док их је 18 рањено. Руске снаге су рано јутрос извеле ракетне нападе широм Украјине. На удару се нашла и престоница Кијев. Руска ПВО је код Краматорска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (ДНР) оборила украјински МиГ-29. У руској области Курск украјински дрон је погодио складиште нафте, изазвавши пожар у том објекту.
Настављају се борбе широм фронта у Украјини. У руском гранатирању Селидова у Доњецкој области током претходног дана погинуле су три особе, а 12 их је рањено, док су две особе страдале током руског удара у Харковској области, а осморо их је рањено, саопштиле су локалне власти.
Званични Кијев је саопштио да је украјинска војска погодила велики руски амфибијски брод "Цезар Куников" након чега је потонуо. Москва је, за сада, одбила да коментарише догађај. 
Уједно, украјински министар одбране Рустем Умеров навео је приоритете Кијева у војној индустрији – повећање производње за ПВО системе, набавка дронова и развој технологије.
Са друге стране, руско Министарство одбране саопштило је да је војска заузела повољније позиције на Доњецком правцу и одбила шест напада Војске Украјине у истом подручју.
Док трају борбе, Министри одбране НАТО-а састаће се у Бриселу како би припремили самит Алијансе у јулу у Вашингтону.
На дневном реду је и подршка Украјини, а генерални секретар Јенс Столтенберг је нагласио да су уз помоћ Алијансе "храбри Украјинци поново заузели половину територије коју је Русија освојила, отворили коридор у Црном мору и нанели велике губитке руским снагама".
Помоћ Кијеву је обећао и шеф Пентагона Лојд Остин. Поручио је да Вашингтон неће одустати од подршке Украјини ни краткорочно, ни дугорочно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.