Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 14:36

Столтенберг: Све стране у региону треба да буду уздржане, Београд и Приштина да се ангажују у дијалогу

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је све стране на Западном Балкану да се уздрже од запаљиве реторике и поступака који би могли да доведу до даље ескалације тензија, истовремено истакавши значај процеса дијалога Београда и Приштине. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Јенс Столтенберг је на конференцији за новинаре позвао Београд и Приштину да се ангажују у дијалогу уз посредовање ЕУ и нагласио да охрабрује обе стране да се у доброј вери укључе у преговарачки процес.

Оценио је да су у последње време присутне појачане тензије на Косову и другим деловима Западног Балкана, и подсетио да је пред Божић посетио регион.
"Моја главна порука је да све стране треба да се уздрже од запаљиве реторике и поступака који би могли додатно да ескалирају тензије у региону", рекао је Столтенберг.
Како је додао, због дешавања прошле године, НАТО је повећао присуство на Косову.
"Као резултат напада и насиља које смо видели на Косову у последњих годину дана, НАТО је појачао своје присуство. Тамо је и Кфор. Ту смо да осигурамо мирно и безбедно окружење за све заједнице. Додали смо хиљаде додатних војника како бисмо испунили мандат који смо добили од Уједињених нација", закључио је Столтелберг.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.