Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 10:43

У резиденцији Србије у Вашингтону одржан пријем поводом Дана државности

Поводом Дана државности у резиденцији Србије у Вашингтону приређен је пријем , а међу званицама су били и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Харис >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и многи други.
Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић, на тај начин се опростио од представника дипломатског кора и српске заједнице у Америци пре повратка у Србију, где ће, према речима председника Александра Вучића, обављати једну од веома важних функција.

"За моју породицу и мене последње три и по године представљале су невероватно путовање и захвалан сам свакоме од вас за пријатељство, подршку и веру у оно што заједно радимо овде. Јер, свако ново пријатељство представља ново семе које ћемо посадити у будућу сарадњу измедју наших земаља и народа”, рекао је Ђурић у обраћању присутнима.
Додаје да је имао срећу да у Вашингтону службује у време када је сарадња Србије и САД напредовала у многим областима. Ђурић је навео да су, када је реч о економији, САД постале партнер број један у домену ИКТ услуга, нових технологија окренутих будућности.
"Поставили смо основне темеље за рад и помогли да се изгради инфраструктура за већи утицај Србије у престоници САД. Саградили смо и реновирали нову резиденцију, отворили смо нову зграду амбасаде, прибавили смо у својину нове зграде спрских представништава и у другим градовима ове велике земље и имамо велике амбиције за будућност", рекао је Ђурић.
Говорећи о Србима на КиМ, који су изожени репресији Приштине и живе у тешким временима, Ђурић је истакао да они такође цене подршку владе САД у одрживости српске заједнице на КиМ.
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар захвалио је Ђурићу што су врата амбасаде била отворена претходних година, као и на гостољубивости коју је Србија показала према Американцима.

“Односи Србије и САД имају невероватан потенцијал и постоји огромно поштовање САД према Србији и Србима. Ја то осетим када одем у Србију. Желим да нагласим да су и врата Америке отворена за Србију”, рекао је Ескобар.
Додао је да постоји велика жеља да се настави траса сарадње која је успостављена између две земље и да она треба да резултира још јачим и дубљим везама, које ће бити још продуктивније.
Бранко Терзић, члан Крунског већа и представник престолонаследника Александра Карађорђевића у САД, међународно признати инжењер енергетике, навео је да је Ђурић, од када је дошао у Вашингтон, покренуо неколико врло важних иницијатива да окупи дијаспору.
"Ђурић је подигао положај Србије у Конгресу, са сенаторима и конгресменима, као и са људима у бизнису и данас много боље стојимо овде него пре неколико година”, рекао је Терзић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.