Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 21:52

Син Дарка Младића: Најважније је то што ће мог оца прегледати лекари из Републике Српске

Син некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Дарко Младић изјавио је да је за његовог оца, Ратка Младића, најважније то што га прегледа тим лекара из Републике Српске који говоре српски језик. Тим лекара Универзитетског клиничког центра Републике >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Српске добио је дозволу да 21. фебруара у Хагу прегледа Ратка Младића, саопштено је из те здравствене установе.
Дарко Младић је за агенцију Срна рекао да је за њега то веома битно, не само зато што су они лекари из Српске и емотивног момента, већ и због тога да га прегледају лекари који говоре српски језик, да са њима може лепо да се посаветује и добије савет, да их пита прецизно. 
"Битно је да се оцени квалитет говора генерала, да он од њих добије јасна упуства, да иде та комуникација на српском. До сада се показало да сама та чињеница што је он тамо изолован, та језичка баријера је њему велике проблеме стварала, између осталог, и у тим прегледима. У таквим ситуацијама и најдобронамернији преводилац може да буде вишак", рекао је Младић за Срну.
Он је рекао да је његов отац тражио експлицитно да дође екипа из Републике Српске.
"Схватио сам да је и тим из Републике Српске јако срећан што може да помогне. Они ће сада да иду крајем фебруара, припреме су у току. Они су добили неки датум када могу да иду", рекао је Дарко Младић.
Појаснио је да лекари из Српске неће моћи да обаве специјалистичке прегледе, већ да ће само да посете Младића и евентуално унесу стетоскоп, ако им то буде дозвољено.
"Неће бити у прилици да га прегледају на било каквим уређајима. Не знам да ли ће чак дати да они сами укључе ЕKГ или ће им дати ЕKГ и неке извештаје који имају од раније. Ми смо тражили и раније да се унесу неки апарати. Сада има тих апарата који су као лаптопи много моћни, међутим, они то ништа не дозвољавају", навео је Дарко Младић.
Kада је ријеч о здравственом стању његовог оца који је оперисан 8. јануара, Младић је рекао да за пола сата разговора, колико им је на располагању, може да осети да је стање "нешто мало боље".
"Вероватно је стабилизован, не видимо даље пропадање и то је већ добро", рекао је генералов син.
Тим лекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске добио је дозволу да 21. фебруара у Хагу прегледа Ратка Младића, саопштено је из те здравствене установе.
Бивши командант Војске Републике Српске служи у хашком притвору служи казну доживотног затвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.