Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 13:26

Курти: Не поништавамо одлуку о динару

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Приштина не може да поништи одлуку о увођењу евра као једине валуте на КиМ и укидању динара.
Аљбин Курти је у Лондону за Блимберг рекао да "не могу да пониште одлуку“.
"Нећемо >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << имати никакве казнене мере, не желимо никога да казнимо", рекао је Курти и додао да ће Србима бити дато времена да се "прилагоде новој одлуци".
Курти је рекао да се влада неће мешати у одлуку централне банке и истакао да се залаже за уредбу централне банке у Приштини о готовинском пословању, према којој је једина валута евро.
Привремене институције власти у Приштини усвојиле су уредбу о готовинском пословању која је ступила на снагу 1. фебруара, а према којој је евро једина валута у којој се може вршити готовинско плаћање, што значи забрану употребе динара.
САД и ЕУ затражили су раније да примена уредбе буде одложена јер ће она имати велики утицај на Србе, који примања из Србије добијају у динарима.
У четвртак је, на захтев Србије, одржана ванредна седница СБ УН о КиМ, на којој је председник Александар Вучић истакао да је забрана динара кулминација напада Приштине на Србе и неалбанско становништво на КиМ и нагласио да је очито да је управо стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање могућности опстанка Срба једини циљ режима у Приштини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.