Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 23:36

Жене раде неплаћене послове двоструко више од мушкараца, а плаћене упола мање – да ли се свакодневица уклапа у статистику

Становништво Србије је међу најстаријима у свету. У просеку, жене имају 45,2 године, а мушкарци 42,4. И једни и други, 13 месеци више него 2015. године - подаци су Републичког завода за статистику. Бројеви показују и да жене у кући раде двоструко више од мушкараца, а упола >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << мање на плаћеним пословима. А и тада мање зарађују од мушкараца. Свакодневни живот већине уклапа се у статистички просек.
У Општини Књажевац четири села немају ниједног становника. Ошљане се најбоље држи са стотинак мештана. Свакодневица већине уклапа се у статистички просек - жене, посебно на селу, више од мушкараца раде неплаћене послове.
"Док супруг не дође с посла, ја предузимам и његов део посла. Ако треба да се самеље за свиње, ако треба дрва да се насеку и све што фали радим", истиче Драгана Живановић из села Ошљане.
Муж Братислав Живановић додаје да, кад он оде на њиву, како каже, одради хектар, пооре, покоси, жена остане у кући.
"Треба да почисти, спреми за јело, намири живину, стоку и још иде са мном на њиву када треба", прича Братислав.
Мушкарци су у предности, што се тиче плаћеног рада у сеоским насељима, истиче Драгана Ђоковић Папић из Републичког завода за статистику.
"Само да упозоримо да плаћеним радом се подразумева и пољопривредни рад, који је присутан у сеоским подручјима. Али жене у плаћеним пословима више раде у граду. Што се тиче неплаћених послова, то су послови у кући, према члановима породице, домаћинства, деци, старијима, изнемоглима, жене у сеоским срединама више раде него у градским", објашњава Ђоковић Папићева. 
Мање венчања, више развода Статистичари су забележили и да већ дуже од десет година опада број венчања, а расте број развода. Књажевчани то потврђују.
"Према подацима матичне службе пре само десетак година имали смо на годишњем нивоу око 200 склопљених бракова. Тај број се сада преполовио, па имамо на годишњем нивоу од 80 до 85 склопљених бракова", наводи Марија Јеленковић, заменица председника општине Књажевац.
Смањује се разлика у старости супружника, а расте, не много, удео бракова у којима је мушкарац млађи. Били у браку или не просечна старост родитеља повећана је за годину - мајки на 29 а очева на 32 године.
Али беба је све мање у Србији - 2022. било их је 62.000.
"Ако само упоредимо тај податак, кроз један дужи историјски период, 1950. је рођено 100.000 беба, када би имали и највећи ниво фертилитета у европи демографски показатељи би још дуго остали исти. С обзиром да је све мањи контингент жена који улази у репродуктивни период, односно имамо све мањи број деце који се рађа та деца ће ући са својих 15 година у репродуктивни период и немогуће је очекивати и да се повећа значајније број рођене деце", оцењује Даница Шантић, демограф с Географског факултета.
Жене боље образоване, а лошије плаћене Занимљиво је и да тренутно имамо подједнак број жена са високим образовањем и оних без основног образовања - ове друге су углавном старије, половина неписмених има више од 65 година.
Млађе су присутније у образовању од мушкараца, њих више упише и заврши факултет или докторира. Али и даље постоји јаз у примањима.
На послу жене зарађују 8,8 одсто мање од мушкараца, а пензије су им у просеку 17 одсто ниже. Оно где су жене у предности је животни век - очекивано трајање живота жена је 78 година, за мушкараце пет година краће.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.